У Беслані ФСБшники розігнали акцію матерів загиблих та затримали журналістів

 

У Беслані (Північна Осетія, РФ) під час панахиди за загиблими внаслідок теракту 1 вересня 2004 року співробітники ФСБ розігнали жінок – учасниць протестної акції, а також затримали двох журналісток. Про це повідомляє російська “Новая газета”.

“О 9:15 в школі №1 Беслана пролунав дзвоник на шкільну лінійку, після чого почалася панахида. П’ять жінок, які втратили в теракті близьких, зняли кофти й куртки, під ними виявилися футболки із звинуваченнями на адресу президента [Путіна]. Співробітники ФСБ і поліцейські в штатському відтіснили жінок від центру залу, фактично заблокувавши в кутку. Закривали спинами, поки проходила офіційна делегація, у тому числі в.о. глави Північної Осетії В’ячеслав Битаров”, – зазначено в публікації.

Після цього начальник райвідділу внутрішніх справ Правобережного району Ібрагім Дулаєв підійшов до жінок і повідомив, що вони порушують ст. 20.2 КоАП РФ і мають проїхати у відділення. Жінки почали кричати, поліцейські відступили.

“В акції брали участь: Елла Кесаєва (дочка Зорина була в заручниках); Емма Бетрозова (загинув чоловік Руслан, сини 16-річний Алан і 14-річний Аслан); Жанна Циріхова (була заручницею разом із двома доньками, 8-річна Єлизавета Циріхова загинула); Світлана Маргієва (була заручницею разом із дочкою Ельвірою, дочка загинула в неї на руках); Емілія Бзарова (в школі перебували двоє її синів, чоловік і свекруха, 9-річний Аслан Дзасаров загинув”, – пише “НГ”.

Вказується, що жінки вимагали розслідування трагедії: “Говорили про те, що під час звільнення школи, коли заручники перебували всередині, спеціальні підрозділи вели шквальний обстріл школи, в тому числі — з вогнеметів і танків”.

Затриманих журналісток  повезли у відділок для встановлення особи. Діані Хачатрян із газети “Такие дела”, котра знімала акцію на камеру, співробітники поліції заявили, що в неї нібито фальшивий паспорт. Олену Костюченко (“Новая газета”) звинуватили в “неналежному зберіганні документів”.

“Новая газета” оприлюднила заяву, в якій вимагає негайного звільнення колег, а також повідомила керівництву республіки про намір звернутися до суду із заявою про перешкоджання журналістській діяльності.

Як відомо, 1 вересня 2004 року під час урочистої лінійки, присвяченої початку навчального року в школі № 1 північноосетинського міста Беслан, 32 ісламські бойовики захопили в заручники більш 1128 школярів, їх батьків та працівників школи.
Внаслідок теракту та атаки на школу російських силовиків загинули понад 333 осіб з числа заручників (з них 186 дітей), 19 силовиків РФ та цивільних рятувальників.
Відповідальність за теракт взяв на себе лідер чеченських бойовиків Шаміль Басаєв.

Читайте також:
У Сімферополі поліція розігнала опозиційний мітинг, на який було погодження

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна