Лавров розповів, чому в РФ не бачать правової проблеми з визнанням анексії Криму Заходом

 

Глава МЗС Росії Сергій Лавров у виступі 1 вересня перед студентами Московського державного інституту міжнародних відносин заявив, нібито “ніякої правової проблеми з визнанням Заходом анексії Криму Росією немає”. Як передає УНІАН, про це він сказав на зустрічі зі студентами МДІМВ.

“Ніякої правової проблеми з визнанням нашими західними партнерами входження Криму до складу Російської Федерації, із його возз’єднанням, не існує. Немає політичної волі – є політичне бажання використовувати цю ситуацію в тій лінії, яка проводилася Заходом під проводом США давно, задовго до України – лінія на стримування Російської Федерації, оскільки Росія почала набувати надмірну, з точки зору наших західних колег, самостійність”, – сказав Лавров.

“Вони поки ще не зрозуміли, що це не якась кон’юнктура, а частина нашого існування”, – заявив глава МЗС РФ.

Лавров порівняв кримську ситуацію з тим, що Радянський Союз очікував “7-8 років”, поки його визнали як державу. За словами очільника російської дипломатії, СРСР спочатку визнавали для торгівлі, а як державу визнали дещо пізніше.

Лавров упевнений, що анексія Криму відбулася “в повній відповідності з міжнародним правом”, оскільки в Статуті ООН серед головних принципів зазначено право народів на самовизначення, а повага територіальної цілісності прописана “в контексті поваги до права на самовизначення”.

Глава МЗС визнав, що “форма самовизначення, яка використовувалася кримчанами, досить специфічна”, але вона була реалізована у відповідь на “державний переворот”.

Сергій Лавров розповів, нібито влада України після втечі екс-президента Віктора Януковича до Росії “оголосила, що Крим – для українців”.

“Це був Дмитро Ярош, один із основних виконавців перевороту і всіх безчинств на Майдані. Він говорив, що росіянин ніколи не говоритиме українською, ніколи не думатиме українською, ніколи не шануватиме Бандеру і Шухевича, тому росіянин із Криму має бути вигнаний, а той, хто чинить опір, – знищений”, – заявив Лавров, вдавшись до відвертої фальсифікації реалій.

Через такі загрози у кримчан “не було вибору”, додав міністр.

Читайте також:
США згадують 1940 рік і не бачать жодної легітимності в діях Росії в Криму

Як відомо, російські війська в березні 2014 року окупували український Крим, організувавши незаконний “референдум” щодо його “самовизначення”. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до РФ.
18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий “договір” про прийняття до складу Російської Федерації Криму й Севастополя.
Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.
Країни Заходу та міжнародне співтовариство загалом не визнає анексію Криму. ЄС, США, Канада та інші країни запровадили санкції проти Росії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна