До Кривого Озера поліцейські вбили мешканця Кам’янського: чому ця справа не набула резонансу

 

Євгенія Закревська
правозахисниця, адвокат Автомайдану й родин Небесної сотні
(FB)

Можна довго сперечатися про правову природу і громадську небезпеку погромів поліцейських відділків… але порівняйте:

1) 24.08.2016, Криве Озеро. Побиття і вбивство ментами людини. Народні хвилювання. Загроза нападу на поліцейську дільницю. Глава поліції 25-го на місці подій. Широке висвітлення подій у пресі.
Місцеве відділення поліції розформовано. Троє з шістьох учасників під вартою. Всі відсторонені від роботи.
Адекватні статті 115, 365 ч. 3 Кримінального кодексу України (навмисне вбивство, перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки).

2) 30.06.2016, Кам’янське. Побиття і вбивство ментами людини… Жодних загроз громадському правопорядку, ніяких нападів і шин…
Жодної уваги і реакції керівництва. Нуль уваги центральних ЗМІ, незважаючи на старання місцевих журналістів (Денис Кравець) і справжніх поліцейських.
Два місяці по тому всі учасники “інциденту” продовжують працювати. Жоден не під вартою. Ні про яку відповідальність керівництва або розформування відділення, зрозуміло, не йдеться.
Потерпілих не допускають до матеріалів справи. Кваліфікація 119 КК (ненавмисне вбивство).

На жаль. Резонансу свавільним витівкам ментів, навіть якщо це вбивство, і шансу на його розслідування й структурні зміни надає не саме вбивство – це буденність…
А загроза захоплення поліцейського відділку.

* * *

У ніч з 29 на 30 червня в місті Кам’янське (колишній Дніпроджержинськ) Дніпропетровської області на поверсі біля дверей своєї квартири був убитий 30-річний Сергій Гарбуз.

Як пише місцевий сайт “Событие“, його цивільна дружина Юлія – єдиний свідок не з боку поліції – стверджує, що вбили його поліцейські. Вони приїхали на виклик сусідів про сімейну сварку (перед тим Сергій випив, і вони з Юлією сварилися).

За свідченнями дівчини, четверо поліцейських одягли на Гарбуза кайданки й почали бити, незважаючи на її попередження про те, що в чоловіка проблеми з легенями і слабке серце.

Згідно з висновком судмедексперта, причина загибелі – травма серця з крововиливом у навколосерцеву сумку, тампонада серцевої сорочки через ушкодження внаслідок контакту з тупим предметом.

Коли батьки загиблого приїхали до відділку, їм почали розповідати, що їхній син – ін’єкційний наркоман та алкоголік. Хоча за вимогами підприємства, на якому працював, Гарбуз щороку проходив медкомісію та контроль на вживання наркотичних речовин.

Як зазначає видання, станом на 30 серпня, через два місяці з дня смерті Гарбуза, його адвокат досі не отримав доступу до матеріалів справи, а рідних загиблого не повідомляють про хід розслідування.
За словами матері Сергія, первинні протоколи, складені на місці події, були замінені.

Санкції змінені зі статті 115 ККУ (навмисне вбивство) на ст. 119 (убивство з необережності).

При цьому співробітники поліції, які можуть бути причетні до вбивства Гарбуза, не лише не затримані, а й досі працюють на своїх посадах.

Підозру щодо них не висунуто, тому підстав відстороняти їх від роботи немає“, – повідомив заступник начальника відділення поліції Кам’янського Віталій Гусятниченко.

“Поліцейських, які приїхали [на виклик у будинок Сергія Гарбуза], в самій Камянській поліції називають «патрульними». Важливо розуміти: у Кам’янському не було відкрито нової патрульної поліції, не проходив відкритий відбір і сучасне навчання”, наголошує журналістка й учасниця комісій з атестування поліцейських Ольга Худецька.

“Це переназвані ппсники (див: переназвані «беркута», переназвані «даішники», переназвані «бнонівці» й решта імітацій реформ). Перевірити це просто: «нові патрульні» підпорядковуються Департаменту патрульної служби. Ці ж «патрульні» з Кам’янського підпорядковуються міському відділку”, – зауважує Худецька.

Водночас вона зазначає, що про випадок у Кам’янському активістам і правозахисникам надали інформацію сумлінні поліцейські Дніпропетровщини.

Читайте також:
Один з імовірних убивць із Кривого Озера був звільнений з поліції після атестації,
але поновився через суд

Чому історія Врадіївки повторилась. Подробиці переатестації поліцейських Миколаївщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна