Під Радою вшанували нацгвардійців, загиблих внаслідок заворушень 31 серпня 2015-го

 

У центрі Києва відбулися пам’ятні заходи на честь чотирьох бійців Національної гвардії, які загинули в зіткненнях під Верховною Радою 31 серпня 2015 року.

У меморіальних заходах взяли участь почесна варта, бійці й командування Нацгвардії, народні депутати, політики, прості громадяни.

У Михайлівському соборі відбувся молебень за загиблими.
Це солдати строкової служби НГУ Ігор Дебрін, Дмитро Сластніков, Олександр Костина, Богдан Дацюк.

До місця загибелі військовослужбовців під парламентом поклали квіти.

Перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко сказала, що торішній “підлий теракт” лежить на совісті політиків, які тоді підігрівали атмосферу, – “хоча жодного з них цього дня немає на церемонії поминання”.

Депутат від “Народного фронту” Антон Геращенко сказав, що прізвища двох підозрюваних “загальновідомі, їх було названо в перші дні після тих подій”. Нардеп припустив, що суд розгляне цю справу, коли прокуратура доопрацює обвинувальний висновок щодо них.

“Я думаю, це справа декількох тижнів”, – сказав Геращенко, якого цитує “Українська правда”.

Він вважає обґрунтованим таке тривале розслідування, незважаючи на велику кількість відеоматеріалів із подій.

Читайте також:
Рішення суду: Аваков має спростувати звинувачення на адресу Тягнибока в злочині 31 серпня

У справі “гранатометальника” Гуменюка суд повернув прокуратурі обвинувальний висновок

Командувач Нацгвардії Юрій Аллеров назвав трагічний інцидент під Верховною Радою 31 серпня 2015 року “ударом в спину”.

“Коли людина сподівається, що ворог попереду, вона знає, звідки тримати удар. Це був удар у спину. Хто вдаряє ножем, хто стріляє, а ці кинули гранату. Це показало, наскільки сьогодні наше суспільство незріле. І ті політичні амбіції, будь-яким способом вирішити свої преференції, і чим гірше, тим краще, – це жах”, – заявив Аллерову коментарі телеканалу “112 Україна”.

Він зауважив, що після подій річної давності військовослужбовці НГУ в тилу, зокрема в КИєвіЮ стали носити посилені бронежилети, як у зоні бойових дій.

Читайте також:
ГПУ передала в суд обвинувальний акт проти 15 підозрюваних у справі заворушень
під Радою 31 серпня 2015

Як відомо, 31 серпня 2015 року під Верховною Радою відбулися зіткнення демонстрантів, які виступали проти змін Конституції (зокрема в частині статусу Донбасу), із правоохоронцями. Внаслідок вибуху кинутої з боку мітингувальників гранати загинули четверо бійців Нацгвардії. За даними МВС України, загалом постраждали понад 140 правоохоронців і цивільних.

Правоохоронці заявили, що ідентифікували метальника гранати – ним виявився боєць батальйону “Січ” Ігор Гуменюк. Його затримали.
Мітинг під Верховною Радою 31 серпня організували партія “Свобода”, Радикальна партія Олега Ляшка, інші організації.

У справі про зіткнення під парламентом повідомили про підозру 22 особам.

Їм інкримінують ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 2 ст. 342 (опір представнику влади, працівнику правоохоронного органа, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку й державного кордону чи військовослужбовцю) КК України.

11 серпня 2016 року Генеральна прокуратура спрямувала до суду звинувачувальний акт у провадженні стосовно фігурантів у справі про ті заворушення під ВР.

Щодо Ігоря Гуменюка ведеться окреме провадження.

Читайте також:
Влада починає наймасштабніший судовий процес часів Незалежності, – Сиротюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна