Apple має сплатити уряду Ірландії 13 млрд. євро, – Єврокомісія

 

Компанія Apple має сплатити уряду Ірландії 13 мільярдів євро податків, недоплачених завдяки спеціальній домовленості з цією державою. Таке рішення ухвалила Єврокомісія, яка розцінила цю спецдомовленість як незаконну, повідомляє ВВС.

Це приблизно у 40 разів більше за попередній рекордний “штраф”, накладений виконавчим органом Євросоюзу в схожому випадку.

За даними Єврокомісії, Apple сплачував податки за прибутки, отримані у Європі, за ставкою від 0,005% до 1%.

“Країни-члени не можуть надавати податкові преференції вибраним компаніям. Розслідування, проведене Єврокомісією, встановило, що Ірландія надала незаконні податкові пільги Apple, які дозволили компанії платити значно менше податків, ніж інші, впродовж багатьох років”, – заявила комісар ЄС із питань конкуренції Маргрете Вестагер

Розслідування податкових преференцій, отриманих Apple в Ірландії, тривало три роки.

По його завершенні й Apple, і уряд Ірландії заявили про свою незгоду з рішенням Єврокомісії.

У заяві Apple з цього приводу наголошується, що рішення ЄК стало початком спроби “переписати історію” компанії в Європі та ігноруванням податкового законодавства Ірландії.

У компанії також припускають, що рішення комісії матиме серйозний негативний вплив на приплив інвестицій та створення нових робочих місць у Європі.

Міністр фінансів Ірландії Майкл Нунан висловив “категоричну незгоду” з рішенням Єврокомісії й заявив про намір оскаржити його в судовому порядку.

“Я цілковито не погоджуюся з комісією. Її рішення не залишає мені іншого вибору, крім як просити уряд схвалити звернення до суду. Це є необхідним для того, аби захистити цілісність нашої податкової системи, забезпечити впевненість бізнесу, а також убезпечитися від втручання ЄС у суверенні права держав-членів щодо податкової політики”, – заявив Нунан.

У 1991 і 2007 роках уряд Ірландії дозволив Apple мінімізувати податкові нарахування в цій країні. Корпоративна структура Apple дозволила їй легально проводити свої міжнародні продажі через Ірландію і отримувати від цього додаткові прибутки.

Згідно із законодавством ЄС, національні уряди не можуть надавати податкові преференції окремим компаніям – це трактується як незаконна державна допомога.

Водночас влада США критикує розслідування щодо Apple та інших американських компаній. Раніше міністерство фінансів США заявило, що після таких розслідувань Єврокомісія може стати “наднаціональним податковим органом”, який накидає податкові правила країнам-членам.

У мінфіні США також заявили, що Брюссель використовує окремий підхід до американських компаній, і заявили про “глибоку стурбованість” можливими штрафами.

Минулого року Єврокомісія наказала компанії Starbucks відшкодувати Нідерландам 30 мільйонів євро за податкові преференції, а Люксембургу – повернути приблизно таку ж суму від Fiat.

Читайте також:
Google обігнав Apple і став найдорожчою компанією у світі

Apple працює над власним електромобілем. Tesla вмикає автопілот

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна