Звільнений після бунту прокурор Врадіївки тепер працює в Кривому Озері

 

Колишній прокурор Врадіївського району Миколаївської області Сергій Мочалко, якого звільнили влітку 2013 року через справу про зґвалтування 29-річної мешканки Врадіївки, тепер працює на посаді прокурора Кривоозерського відділення Первомайської міської прокуратури Миколаївщини.

Про це йдеться в “Анкеті доброчесності прокурора”, заповненої Мочалком 6 липня і затвердженої 16 липня 2016 року, пише Newsru.ua.

Мочалко був звільнений з посади Врадіївського райпрокурора (але не з органів прокуратури) після того, як наприкінці червня 2013 року працівники міліції жорстоко побили і зґвалтували 29-річну мешканку смт Врадіївка Ірину Крашкову.
Відмова суду та міліції затримати одного із підозрюваних спричинила бунт, погром райвідділку МВС та “Врадіївську ходу” на Київ.

Тоді ж керівник прес-служби Миколаївської обласної прокуратури Наталія Абрамова підтвердила, що генпрокурор Віктор Пшонка перевів Сергія Мочалка в прокуратуру Кривоозерського району “на рядову посаду”.

Судячи із заповненої Мочалком “Анкети доброчесності”, він залишається на цій роботі.

Серед пунктів анкети, зокрема, є такі: “Я не вчиняв дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у моїй об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури”; “заборони, передбачені Законом України “Про очищення влади“, до мене не застосовуються”.
Мочалко дав на них ствердну відповідь.

Також від відзначив відсутність “будь-яких інших відомостей, які вважаєте необхідними зазначити у зв’язку з таємною перевіркою доброчесності”.

Водночас сайт “Преступности.НЕТ” у березні цього року повідомляв, що на той час Мочалко обіймав посаду прокурора в іншому, сусідньому з Врадіївкою районі – у Доманівському відділі Вознесенської місцевої прокуратури.

Як повідомляла Новинарня, 30 травня, представляючи свою команду, новопризначений Генеральний прокурор Юрій Луценко пообіцяв реформу та “очищення” системи прокуратури. Він також наголосив, що перед очолюваною ним структурою стоїть завдання провести нові конкурси на посади в місцевих прокуратурах, реформу академії прокуратури, перехід на західні стандарти статистики, оновлення законодавства.

Тим часом миколаївське видання “Новости-N” із посиланням на джерело в прокуратурі повідомляє, що в розпорядження слідчої групи, яка розслідує вбивство місцевого жителя в Кривому Озері Миколаївської області, потрапив відеозапис побиття і вбивства.

За словами джерела, на записі з відеокамери спостереження одного з розташованих поруч магазинів видно, як потерпілого б’ють троє поліцейських. Також там зафіксовано той момент, коли в чоловіка стріляють.

Як писала Новинарня, в ніч на 24 серпня у райцентрі Криве Озеро Миколаївської області співробітники місцевого відділу поліції вбили чоловіка на ім’я Олександр Цукерман.
Біля будинку загиблого зібралося близько 200 обурених місцевих жителів, спалахнув бунт. Виникла загроза самосуду над підозрюваними у вбивстві, яких затримали й помістили до автозаку.

Версії, чому поліція чинила “заходи фізичного впливу” на Цукермана було оприлюднено різні: сварка в родині, крадіжка. У поліції стверджують, ніби правоохоронці намагалися вгамувати порушника, але той чинив опір.

Як встановила судово-медична експертиза, загиблого застрелили впритул. У його тілі було виявлено як мінімум чотири вогнепальні поранення, імовірно з травматичного пістолета так званим “патроном Флобера”. Дві кулі виявлені в серці, ще одна застрягла в легенях.

Після скандалу відділення поліції в смт Криве Озеро було розформовано. Новим керівником відділення голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе призначила патрульного поліцейського, командира роти з Миколаєва Олександра Горпинича.

У той же день Центральний районний суд Миколаєва заарештував на 1 та 2 місяці трьох поліцейських, безпосередньо причетних до загибелі жителя Кривого Озера.

Як стверджують двоє з них, Олександр Причипойда і Денис Хоменко, у Цукермана стріляв третій – сержант Денис Ляхвацький.

За даними журналістки й учасниці атестаційних комісій Ольги Худецької, головний підозрюваний у вбивстві Цукермана не проходив атестацію, оскільки числився на посаді водія.

Читайте також:
Чому історія Врадіївки повторилась. Подробиці переатестації поліцейських Миколаївщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна