Муженко про Іловайськ: Готовий відповідати, але судді хто?

 

Начальник Генерального штабу ЗСУ – головнокомандувач Збройних сил України Віктор Муженко вважає, що “найголовніша причина Іловайської трагедії – це вторгнення російських військ”. “Це також і головна причина таких великих втрат. Інша причина – неузгодженість, хаотичність і, мабуть, недостатня компетентність при плануванні операції виходу з оточення”, – написав Муженко на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

Серію дописів у соцмережі Муженко зробив напередодні других роковин виходу частин ЗСУ з “іловайського котла” (28-30 серпня 2014 року), коли, за офіційними даними, загинули 366 українських військовослужбовців, 158 зникли безвісти, понад 500 потрапили в полон.

“Вважаю, що мою діяльність має оцінювати не Генеральна прокуратура України. Для цього є відповідні суди, які приймуть відповідні рішення за реальними фактами”, – відповів Муженко на заклики притягнути його до відповідальності за дії й бездіяльність у часи операції під Іловайськом.

“А щодо відповідальності за бездіяльність – треба порівняти, з чого починалась антитерористична операція, як тривала і триває, що призвело до оточення угруповання в районі Іловайська і трагічних наслідків. І тоді можна вести мову про те, хто діяв, а хто займався бездіяльністю в період з квітня по серпень-вересень місяць 2014 року.

Потрібно оцінювати не тільки Іловайськ, а усю діяльність керівництва АТО, зокрема із врахуванням тих повноважень, які їм надавались, і тієї нормативної бази, яка на той час існувала”, – вважає начальник Генштабу.

Генерал армії Муженко заявив, що готовий відповідати за всі свої рішення та розпорядження, які віддавав, зокрема і за ті, що потягнули за собою втрати.

При цьому начальник Генштабу апелює до рішень загального керівництва АТО (фактично – Антитерористичного центру СБУ), а також звертає увагу, що частина підрозділів під Іловайськом, зокрема добровольчі, офіційно не входили до складу сил АТО.

“Готовий обґрунтувати кожний свій крок. Але є рівні відповідальності різних посадових осіб – за операцію загалом, за конкретне виконання тактичних завдань. Вона повинна бути розділена. В тому числі, потрібно розібратись в складі міжвідомчого угруповання, наскільки воно мало відношення до антитерористичної операції. Чому ті добровольчі батальйони МВС, НГУ не були внесені до загального складу сил і засобів АТО? Чому вони дозволяли собі приймати рішення на рівні керівників і, можливо, навіть окремих керівників підрозділів – виконувати нам бойове завдання чи не виконувати його? Такого серед підрозділів Збройних сил не було”, – написав Віктор МУженко.

“Так, були факти залишення позицій [підрозділами ЗСУ], навіть панічних втеч, але дій на кшталт “хочу – не хочу” у Збройних силах не було”, – вважає начальник ГШ.

Вихід з Іловайського котла. Серпень 2014

Вихід з Іловайського котла. Серпень 2014

Муженко зазначає, що приблизно одночасно з Іловайськом “події в районі Луганського аеропорту відбулися, можливо, менш трагічні, але не менш героїчні, ніж в Іловайську”.

“Величезний героїзм проявили військовослужбовці Збройних сил, які виконували там завдання, зокрема й добровольчих батальйонів, яким був, наприклад, 24-й батальйон територіальної оборони (згодом переформований у 24 штурмовий батальйон “Айдар” ЗСУ) і який діяв достатньо потужно в районі Новосвітлівки, Хрящуватого щодо розширення зони контролю в районі Луганського аеропорту. Підрозділи 80-ї аеромобільної бригади героїчно захищали Луганський аеропорт.

До речі, був такий факт: коли наші підрозділи успішно вийшли із оточення, то ще три дні росіяни боялись зайти на територію Луганського аеропорту, такі втрати їм були там нанесені. А один із командирів російської армії – полку морської піхоти – дав команду вивести підрозділи своєї тактичної групи на територію Російської Федерації без погодження із вищим керівництвом.

Причиною для таких дій було те, що вони понесли дуже серйозні втрати: в районі Луганська була знищена практично повністю одна рота 76-ї повітрянодесантної дивізії ЗС РФ”, – написав Муженко.

За його словами, “це також свідчить про тодішню ситуацію, по-перше. По-друге, ми розуміли і несли відповідальність за кожну операцію, яка проводилась на рівні керівництва АТО, але були керівники ще й на інших рівнях”.

“І ми розуміли і мали відповідальність за всю державу, тому що загроза була не тільки на південному сході України. Склад угруповання російських військ вздовж державного кордону таку загрозу нам створював і на півночі, і на сході, і на півдні і невідомо, як ця ситуація могла набути подальшого розвитку”, – заявив Муженко.

“Можливо, в якихось діях хтось може мене звинувачувати. Але звинувачувати в бездіяльності, вважаю, ніхто не має навіть морального права ні мене, ні штаб АТО, ні командирів підрозділів, ні військовослужбовців Збройних сил, які брали участь і виконували відповідні завдання.
У доцільності чи недоцільності тих чи інших рішень – можливо, так. Втім, виникає питання: а судді – хто? Хто експерти? Хтось із них має досвід бойових дій? Чи всі вони мають вищу військову академічну освіту? Чи всі вони чітко розуміються на тих, скажімо так, принципах і тих основах, за якими застосовуються війська? Чи взагалі є теорія цієї гібридної війни та її специфіки? Чи взагалі була тоді прописана антитерористична операція в теорії? Сьогодні, так, вже напрацьовано певної практики і напрямків реалізації цієї АТО. Тож на основі чого можуть нас звинувачувати в правомірності чи неправомірності тих чи інших дій???” – написав начальник Генштабу в соцмережі.

Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко з ветеранами АТО на параді Незалежності

Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко з ветеранами АТО на параді Незалежності

Муженко закінчив цитатою командира батальйону спеціального призначення ЗСУ “Донбас-Україна” полковника Вʼячеслава Власенка: “Це не тільки історія трагедій, це ще й історія обману. Історія продемонстрованого героїзму. Про це також треба писати, про це також повинні памʼятати люди. Ми не були вівцями на бійні, не треба нас так сприймати. Ми билися, і хлопці билися героїчно, і нанесли немалі втрати росіянам, знаходячись в заздалегідь програшному становищі. Ось це народ України і повинний про хлопців пам’ятатиˮ.

“Маніакальне бажання різноманітних політиків і псевдоекспертів уникнути відповідальності за некомпетентне втручання у планування операції тактичного рівня, їхній маніпулятивний вплив на суспільство, фінансова залежність, корумпованість і жадібність перетворюють Іловайську трагедію на фарс. Тим самим вони чорнять пам’ять про справжніх воїнів, які віддали своє життя за Україну! Я впевнений істина буде торжествувати над наклепами і маніпулятивною брехнею, час все розставить на свої місця. Пам’ять про відданих Україні воїнів буде жити у наших серцях вічно!” – написав Муженко.

Як відомо, раніше журналіст Юрій Бутусов звинуватив Віктора Муженка в злочинній бездіяльності під час подій навколо Іловайська в серпні 2014 року:

Читайте також:
Бійці АТО пікетували Адміністрацію президента, вимагаючи покарати винних
в Іловайській трагедії

У Києві перепоховали комбрига, який загинув під час прориву з Іловайського котла
і донедавна був неідентифікований

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна