ЄС хоче запровадити плату за в’їзд для громадян із країн “безвізового режиму”

 

Європейська комісія готує пропозицію щодо запровадження системи, яка має зобов’язати всіх, хто подорожує до ЄС із країн “безвізового режиму”, отримувати дозвіл на в’їзд, подавши заявку онлайн.

Вартість такого дозволу становитиме 14 доларів США, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на сайт новин Євросоюзу EurActiv, який, у свою чергу, посилається на власні джерела в ЄК.

Поки що відома лише частина подробиць цієї пропозиції. “Париж і Берлін наполягають на створенні схеми, яка дозволить запровадити загальноєвропейську систему отримання дозволів для мандрівників, які бажають в’їхати на територію ЄС”, – пише EurActiv.

За даними видання, відповідну законодавчу ініціативу Єврокомісія має запропонувати восени, ймовірно – в листопаді. Згідно із законодавчою процедурою ЄС, її мають схвалити всі держави-члени та Європарламент, і лише після цього система набуде чинності.

Така ініціатива виникла на тлі підвищеної стурбованості з приводу безпеки після терактів у Парижі в листопаді 2015-го та в Брюсселі – у березні цього року.

Як пояснив міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казньов, система поширюватиметься на осіб, які не зобов’язані отримувати візи для в’їзду на територію ЄС. А це стосується й громадян багатьох благополучних країн – наприклад, Сполучених Штатів Америки.

За словами Казньова, європейська система має діяти за зразком електронної системи авторизації подорожей США (ESTA – автоматизована система, яка видає дозволи на подорожі територією США). Подібні схеми існують також у Канаді та Австралії.

“Ця ідея була вперше висловлена у червні, коли комісари ЄС Дімітріс Аврамопулос і Франс Тіммерманс представили низку пропозицій щодо лібералізації візового режиму для Грузії, України, Косова, Туреччини, системи в’їзду/виїзду”, – відзначає видання.

EurActiv нагадує, що у 2011 році консалтингова фірма PwC провела дослідження для Єврокомісії й запропонувала кілька можливих варіантів запровадження “європейської ESTA”.

“Ми звичайно вітаємо [цю ініціативу]. Тому ми оголосили у червні, що будемо робити пропозицію цієї осені”, – відзначила речниця Єврокомісії Наташа Берто.

Читайте також:
У Брюсселі говорять про “безвіз” для України з 1 січня. Київ хоче швидше

Клімкін сподівається на введення безвізу в найближчі місяці

Готуємося до безвізового режиму. Як це працює в Молдові й Боснії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна