Один з імовірних убивць із Кривого Озера був звільнений з поліції після атестації, але поновився через суд

 

Щонайменше один із поліцейських, причетних до вбивства затриманого у Кривому Озері, раніше був звільнений із поліції за результатами переатестації, але поновився на службі через суд.

Раніше програма “Наші гроші з Денисом Бігусом“, посилаючись на власні джерела, оприлюднила імена та прізвища всіх шістьох поліцейських, які прибули на виклик, що закінчився смертю 31-річного Олександра Цукермана.

За даними програми, це:

  • Трубаченко Василь Вікторович 1993 р.н.,
  • Лемеха Володимир Миколайович 1992 р.н.,
  • Ляхвацький Денис Олександрович 1988 р.н.,
  • Хоменко Микола Миколайович 1990 р.н.,
  • Богач Роман Миколайович 1992 р.н.,
  • Причипойда Олександр Леонідович, 1990 р.н.

Водночас у повідомленні зазначається, що на місці події було дві групи поліцейських, які прибували неодночасно.

За інформацією органів прокуратури, безпосередньо до інциденту причетні троє співробітників поліції. Їм просять обрати виключний запобіжний захід – арешт без права внесення застави.

ОНОВЛЕНО Троє підозрюваних у безпосередній причетності до вбивства Цукермана – Олександр Причипойда, Микола Хоменко та Денис Ляхвацький.

Як свідчить допис у “Фейсбук”-групі “Поліція.Атестація”, де розміщують перелік судів за позовами від поліцейських, звільнених у результаті переатестації, 2 червня позов звільненого Трубаченка Василя Вікторовича розглядав Миколаївський окружний адмінсуд.

За даними Новинарні, 22 червня 2016 року суддя Миколаївського окружного адміністративного суду Ігор Желєзний виніс рішення у цій справі, згідно з яким указ про звільнення Трубаченка з поліції постановив “визнати протиправним та скасувати”, Трубаченка на службі поновити, а з ГУ Нацполіції в Миколаївській області стягнути на його користь заробітну плату “за час вимушеного прогулу з 25.03.2016 року по 22.06.2016 року у сумі 9 216 гривень 27 копійок”.

В ухвалі суду зазначено, що в атестаційному листі, складеному 12.02.2016 р. начальником Врадіївського відділу поліції ГУ НП в Миколаївській області, зазначається: за період проходження служби в органах внутрішніх справ та поліції Трубаченко “зарекомендував себе з позитивного боку, добросовістним, виконавчим, дисциплінованим співробітником. Матеріальну частину зброї знає, правила їх застосування, гарантії особистої безпеки при проводжені зі зброєю знає, добре з неї стріляє”.

Характер урівноважений, контролює власні емоції, до своїх недоліків ставиться самокритично, вміє зберігати держану та службові таємниці”, – сказано в атестаційному листі.

В ухвалі суду також зазначається, що за результатами тестування позивач набрав 37 балів із 60 на загальні навички та 24 бали з 60 на професійні знання.

Проте за результатами розгляду наданих матеріалів та співбесіди, проведеної 2 березня атестаційною комісією №2 Головного управління Національної поліції в Миколаївській області, щодо позивача “було прийнято рішення, що позивач займаній посаді не відповідає та підлягає звільненню зі служби в поліції через службову невідповідність”.

Як свідчить Єдиний реєстр судових справ, ГУ НП подало на рішення Миколаївського адмінсуду до Одеського апеляційного адмінсуду апеляційну скаргу, розгляд якої було відкладено до 12 вересня.

ОНОВЛЕНО Як провідомила у “Фейсбуці” журналістка й учасниця атестаційних комісій Ольга Худецька, один із підозрюваних із Кривого Озера взагалі не проходив атестацію, оскільки числився на посаді водія.

“Він міліціонер-водій, йому не положено. Це до слова про тих юристів-часів-Захарченка, які писали інструкцію з атестації, лишивши там купу дірок”, – зауважила Худецька.

За даними сайту “Преступности.НЕТ“, який веде онлайн-трансляцію із засідання суду, що обирає запобіжний захід для трьох підозрюваних у вбивстві в Кривому Озері, саме поліцейського-водія один із них, Олександр Причийпода, назвав імовірним стрільцем.

Як розповів Причийпода в суді, водій Денис Ляхвацький “дістав щось схоже на пістолет” і “почулося два чи три хлопки”.

Як писала Новинарня, в ніч на 24 серпня у райцентрі Криве Озеро Миколаївської області співробітники місцевого відділу поліції вбили чоловіка на ім’я Олександр Цукерман.
Біля будинку загиблого зібралося близько 200 обурених місцевих жителів, спалахнув бунт. Виникла загроза самосуду над підозрюваними у вбивстві, яких затримали й помістили до автозаку.

Версії, чому поліція чинила “заходи фізичного впливу” на Цукермана було оприлюднено різні: сварка в родині, крадіжка. У поліції стверджують, ніби правоохоронці намагалися вгамувати порушника, але той чинив опір.

Як встановила судово-медична експертиза, загиблого застрелили впритул. У його тілі було виявлено як мінімум чотири вогнепальні поранення, імовірно з травматичного пістолета так званим “патроном Флобера”. Дві кулі виявлені в серці, ще одна застрягла в легенях.

Розпочато кримінальне провадження, попередньо, за ознаками ч.3 ст.365 КК України – “Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу”, санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Речники поліції не виключають перекваліфікації статті на “умисне вбивство”.

Читайте також:
Поліцію в Кривому Озері розформували. Суд просить арештувати поліцейських без застави

Чому історія Врадіївки повторилась. Подробиці переатестації поліцейських Миколаївщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна