ГПУ: Каськів у Панамі має статус підозрюваного. Сам він каже, що його не затримували

 

Владислав Каськів, керівник Держагентства з питань залучення інвестицій та нацпроектів часів Януковича, заявив, що його не затримували й не заарештовували в Панамі. Про це він написав у блозі на сайті “Українська правда”, засвідчивши свою присутність у Панамі.

“Вже кілька днів спостерігаю за спробами різних офіційних осіб пояснити ляп з повідомленням про мій арешт в Панамі. Не затягуючи інтригу, повідомляю: нічого з того, що було сказано офіційними особами України, не відповідає дійсності: мене ніде не затримували і, тим більше, ніколи не заарештовували ні в Панамі, ні де-небудь ще”, – заявив Каськів.

Він додав, що на нього також немає розшукової картки Інтерполу.

Владислав Каськів у Панамі

Владислав Каськів у Панамі

Каськів опублікував фото, на якому він стоїть поруч з поліцейським і зі свіжим, за його словами, номером панамської газети.

Крім того, він опублікував документ, суть якого, за словами Каськіва, полягає в тому, що панамська міграційна служба запросила його на співбесіду для з’ясування міграційного статусу при перетині кордону з Коста-Рікою, куди він нібито планував поїхати з друзями та родиною.

Натомість у Генеральній прокуратурі запевняють, що Владислав Каськів перебуває під контролем панамської влади, документи для його екстрадиції були оперативно направлені.
Це підтвердили в коментарі “Українській правді” прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган та його заступник Євген Єнін.

“Його (Каськіва) затримали під час спроби перетнути кордон. Зараз він знаходиться під контролем панамської влади. Панама має його депортувати. Посол у Мексиці зараз цим активно займається. Про арешт і не йшлося, говорилося про затримання при спробі перетину кордону”, – наголосила Сарган.

У Генпрокуратурі також підтверджують, що Каськів значиться в розшуку Інтерполу і його спроба в’їхати на території Коста-Ріки збіглася з днем отримання “червоної картки”, яка передбачає арешт.

Євгеній Єнін зазначив, що про цю спробу перетину кордону українській стороні повідомили як із Панами, так і з Коста-Ріки.

“Панамська сторона запропонувала підтвердити актуальність розшуку, а також висловила готовність розглянути можливість застосування тимчасового арешту, якщо ми подамо таке клопотання, що ми й зробили”, – наголосив заступник Луценка.

“Минулого четверга ми подали в МЗС наш запит про екстрадицію і клопотання про застосування тимчасового арешту. Через посла в Мексиканських Штатах ми передали оригінали цих документів”, – сказав Єнін.

Він зазначив, що Генпрокуратура контактує з панамською стороною. За його словами, наразі важко прогнозувати конкретні терміни, коли питання екстрадиції буде розглянуто і буде забезпечено видачу, “бо прецедентів не існувало, але жодних тривожних сигналів наразі не отримано”.

“Йому (Каськіву) висунуто обвинувачення, є ухвала суду про взяття його під варту, і на підставі цього він оголошений у розшук. Він має процесуальний статус підозрюваного. Саме для цього варіанту (екстрадиції) копій вироку ніяких не потрібно”, – сказав заступник генпрокурора.

У коментарі телеканалу “112 Україна” Єнін сказав, що в Каськіва залишається варіант із переїздом у Колумбію, але в такому випадку шанси на його арешт лише зростуть.

 

Як відомо, 18 серпня Генпрокурор Юрій Луценко повідомив про затримання на території Республіки Панама Владислава Каськіва, який оголошений у міжнародний розшук за статтею 191 (“розкрадання”) та інші службові злочини.

Генпрокуратура передала МЗС для направлення до Панами клопотання щодо екстрадиції екс-чиновника.

25 березня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Каськів оголошений у розшук. Йому повідомили про підозру за ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 366 КК України. На той час Каськів перебував за кордоном.

Ішлося про розкрадання державних коштів у 2012-2013 роках – 7,5 млн. гривень за укладеним Каськівим договором про надання рекламних послуг з ТОВ “Глорія”, які виявилися фіктивними.

Як заявляв міністр Аваков, на стадії розслідування перебуває ще кілька епізодів діяльності Каськіва на значно більші суми розкрадання державних коштів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.