Міносвіти презентувало 12-річку з двома спрямуваннями для старшокласників

 

Міністерство освіти і науки презентувало концепцію “Нова українська школа”. Її представила міністр освіти і науки Лілія Гриневич у четвер, 18 серпня, під час педагогічної конференції в Будинку уряду.

У документі передбачено, що загальна тривалість повної загальної середньої освіти збільшиться до 12 років. Це аргументовано тим, що “на території Європи 11-річна пострадянська школа залишилася в Україні, Білорусі та Росії”, зазначає “УП. Життя”.

“В усіх європейських країнах мінімальна тривалість здобуття повної загальної середньої освіти складає від 12 до 14 років.  Ми бачимо потребу збалансування на всіх рівнях гуманітарної і природничо-математичної освіти, зберегти добрі традиції й забезпечити високий рівень природничо-математичної освіти та вивчення інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у всіх школах”, – зазначено в концепції.

Навчання починатиметься, як правило, з шести років. Діти з особливими потребами зможуть приходити до школи з іншого віку.

Початкова освіта нової школи поділятиметься на два цикли: перший, адаптаційно-ігровий(1-2 класи) та другий, основний (3-4 класи).

У рамках профільної освіти старшокласник зможе обирати одне з двох спрямувань навчання:

  • академічне, із поглибленим вивченням окремих предметів з орієнтацією на продовження навчання в університеті;
  • або професійне, яке поряд з отриманням повної загальної середньої освіти забезпечує отримання першої професії (не обмежує можливість продовження освіти).

Міністр Гриневич уточнила, що концепція почне діяти у 2018 році.

“Наше завдання – кожній дитині дати доступ до якісної освіти. Успіх України в тому, щоб побудувати суспільство освіченого загалу, бо кожна дитина, не залежно від її здібностей, має право на успіх в житті, на максимальне розкриття власних здібностей, яке може запропонувати якісна освіта”, – наголосила очільниця МОН.

Вона додала, що реформа орієнтована на те, щоб зробити випускника конкурентноздатним у ХХІ столітті – випустити зі школи всебічно розвинену, здатну до критичного мислення цілісну особистість, патріота з активною позицією, інноватора, здатного змінювати навколишній світ та вчитися впродовж життя.

Представлений варіант концепції не є остаточним, кожен може долучитися до обговорення та надіслати свою думку щодо концепції за адресою [email protected].
У темі листа вказуйте “Обговорення Концепції”, у листі обов’язково зазначайте назву розділу, абзац і номер сторінки, яких стосуються ваші думки.

“Я хочу заохотити всіх, хто має таку можливість, об’єднувати навколо ідей нової школи освітян. Ми мусимо дивитися не тільки під ноги, плутаючись в сьогоднішніх проблемах, ми мусимо йти вперед”, – додала Лілія Гриневич.

Читайте також:
Нова програма історії для шкіл: війни УНР з Росією, радянська окупація,
незалежність-1941 і УГГ

Гриневич не вірить в провину Лікарчука

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна