Під час будування “Стіни” держкордон виявився розпайованим між людьми

 

На сьогодні відповідно до проекту “Стіна” обладнано  230 кілометрів ровів, 105 км рокадних доріг, встановлено понад 72 км загороджувального паркану, обладнано опорні пункти, облаштовано системи візуального та технічного контролю, закуплено бойові модулі та багато іншого обладнання.  Про це повідомив голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко в інтерв’ю “Главкому”.

Він зазначив, що проект розраховано на три роки і поступово роботи по облаштуванню кордону наближаються до Луганської області.

“Суходільна ділянка кордону з Росією складає близько 2 тисяч кілометрів, ми не контролюємо 409,3 км. У 2015-му році Уряд затвердив План інженерно-технічного облаштування кордону з Росією, територій, прилеглих до районів проведення АТО та АР Крим. Ми переймали досвід і в Ізраїлі, і в США, плануємо подивитися, як працює подібна система в Іспанії. У відповідності до Плану ми зводимо систему так званого “інтелектуального кордону”. Це модель, де різні технічні засоби поєднуються і доповнюють один одного. Це дозволяє нам в режимі онлайн контролювати лінію державного кордону і оперативно реагувати на його порушення”, – розказав голова прикордонників.

Зі слів Назаренка, активні роботи у 2015 році проводилися у Харківській та Чернігівській областях. Ділянку відділу “Дергачі” на Харківщині використовували як полігон для випробовування технічних новинок.

“Зараз тут кількість порушень практично зведена до нуля. Це вперше в історії України на кордоні з Росією зводяться інженерні споруди і проводиться таке укріплення. На мою думку, це дуже важливий проект для нашої держави. Всі ми пам’ятаємо про те, як гинули прикордонники на пунктах пропуску у перший період російської агресії. Тепер у нас є сучасні пункти укриття як для прикордонників, так і для людей, які перетинають кордон. Зведені нові опорні пункти, де є усе, що необхідно для життя”, – розповів Назаренко.

Також він зазначив, що ефективність системи “інтелектуального кордону” високо оцінили і прикордонники з інших країн та представники місій ЄС, що працюють в Україні.

За інформацією Держприкордонслужби, відповідно до плану на фінансування проекту потрібно 600 млн гривень, які не додали минулого року і більше мільярда цьогорічних. Бюджетом передбачено лише 200 млн гривень із яких виділили лише 74 млн гривень. 22 млн гривень вже освоїли.

Окрім фінансування прикордонники зіштовхнулися ще з однією проблемою, про яку мало хто говорить. Як виявилося, лінія кордону розпайована між людьми. В порушення закону про оборону свого часу людям надали земельні ділянки, які практично розташовані на лінії кордону. З одного боку ця земля тепер – особиста власність конкретної людини. З іншого боку, ця земля потрібна для зведення інженерно-технічних споруд.

Раніше ви розповідали про план першочергового облаштування морської ділянки кордону на територіях Донецької, Запорізької та Одеської областей, а також вздовж так званого Придністров’я. Чи ведуться роботи в цьому напрямку, чому ми про це нічого не чуємо?

Назаренко зазначив, що проект інженерно-технічного облаштування кордону включає у себе в тому числі складові частини: морську і центральну ділянку українсько-молдовського державного кордону. “Відповідні пропозиції у цих напрямках ми відпрацювали, погодили і затвердили. Знову ж таки, є проблема у фінансуванні. Тим не менше маю надію, що з вересня в районі Маріуполя вже запрацює сучасна американська система спостереження. Вже завезено обладнання, і ведуться підготовчі роботи. Згодом цю систему із задоволенням презентуємо журналістам. Вона має широкі можливості щодо виявлення різноманітних цілей на морській ділянці. Ті засоби, які є на цій ділянці сьогодні – морально застарілі. Так от, спочатку ми встановимо цю систему на Азовському морі”, – сказав він.

Також Назаренко додав, що другий проект стосується створення системи суцільного спостереження на морській ділянці Чорного моря. На цьому напрямку українські прикордонники співпрацюють  з партнерами з Міноборони США. Тобто зараз спільно з Військово-морськими силами створюється єдина систему моніторингу надводної обстановки.

“Що стосується придністровської ділянки, то проект її облаштування також затверджений. Але, на жаль, знову ж таки поки що фінансування не дозволяє його рухати з тією швидкістю, з якою хотілося би. В той же час на придністровській ділянці є 110 км сучасної системи моніторингу надводної обстановки, яка встановлена на Кучурганському лимані”, – пояснив голова Держприкордонслужби.

Читайте також:
Вся Прибалтика відгороджується стінами від Росії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна