ГПУ передала до суду справу Лікарчука і його заступників у завищенні результатів ЗНО

 

Генеральна прокуратура 27 липня передала в суд обвинувальний акт стосовно колишнього директора центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука та його заступників у несанкціонованій зміні результатів зовнішнього незалежного оцінювання. Про це сказано в повідомленні прес-служби Генпрокуратури.

Крім того ще чотирьох осіб підозрюють у несанкціонованій зміні результатів зовнішнього незалежного оцінювання.

Їм інкримінується присвоєння й легалізація коштів державного бюджету та Американських рад з міжнародної освіти, а також створення злочинної організації, фіктивне підприємництво й службова підробка.

“Завищення результатів ЗНО надало незаконні переваги у доступі до вищої освіти сотням абітурієнтів, переважно дітей керівників органів державної влади вищого рівня, правоохоронних органів, працівників системи освіти, народних депутатів України та їх помічників, та обмежило можливість отримання освіти талановитою молоддю, яка мала на це законне право”, – сказано в повідомленні.

ГПУ встановила, що у 2006 році з метою подолання корупції у вищих навчальних закладах під час зарахування абітурієнтів Урядом створено Український центр оцінювання якості освіти для проведення зовнішнього незалежного оцінювання (далі – УЦОЯО, ЗНО). У 2007-2008 роках УЦОЯО розроблено програмне забезпечення, яке використовується на всіх етапах проведення ЗНО з 2008 року та захищає всі етапи проведення тестування від зовнішнього втручання.

Зазначається, що керівництвом УЦОЯО з метою особистого збагачення та кар’єрних міркувань у 2008 році створено злочинну організацію, яка завищувала результати оцінювання абітурієнтів шляхом внутрішнього втручання в комп’ютерні системи. Так, у 2014-2015 роках слідством встановлено завищення результатів ЗНО понад 200 осіб, а всього з 2008 року – близько 2000.

Відповідно до повідомлення ГПУ забезпечує поновлення прав потерпілих, за наслідками чого вже відраховано 26 студентів, що подали недостовірні дані про результати ЗНО та відповідні документи направлено до вищих навчальних закладів ще стосовно 174 осіб.

Читайте також:
Гриневич не вірить в провину Лікарчука

“Батька” ЗНО звинувачують у корупції й арештували на місяць

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна