Росія розглядає варіант розірвання всіх дипвідносин з Україною, – ЗМІ

 

Росія розглядає можливість розриву дипломатичних відносин з Україною після звинувачень у нібито підготовці терактів розвідкою Міноборони України. За інформацією російського видання “Известия“, одним із варіантів “відповіді Москви на дії Києва” може стати закриття російського диппредставництва і відкликання всього дипломатичного складу посольства.

“Президент Володимир Путін заявив, що Росія не залишить без відповіді подію в Криму. Російський лідер звинуватив українську владу в переході до терору замість вирішення конфліктів мирним шляхом. Одним із можливих варіантів жорсткої відповіді може стати розрив дипломатичних відносин. У Москві цей варіант опрацьовують. Однак останнє слово залишається за главою держави, який прийме рішення на основі зібраних даних”, – повідомило видання з посиланням на джерело в російських зовнішньополітичних колах.

Російська газета відзначає, що дипвідносини Росії і України перебувають зараз на низькому рівні. Кожну країну представляє тимчасовий повірений.

Нагадаємо, після того як колишній посол Росії на Україні Михайло Зурабов був звільнений від займаної посади, Москва запропонувала на цю посаду кандидатуру Михайла Бабича – нинішнього повпреда президента Росії в Приволзькому Федеральному окрузі, кадрового військового, який має досвід співпраці з ФСБ.

Україна не дала згоди на призначення Бабича. В МЗС зазначають, що наразі це питання “зняте з порядку денного”.

Читайте також:
В Україні не хочуть затверджувати нового посла-десантника РФ

На думку заступника голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимира Джабарова, якого цитують “Известия”, дипвідносини Росії й України “і зараз досить прохолодні і носять технічний характер”. І після “спроби терористичного акту”, а також замаху на життя ватажка “ЛНР” Ігоря Плотницького та ескалації конфлікту в Донбасі Москві “необхідно переглянути своє ставлення до київської влади”.

Російський депутат називає “абсолютно виправданою” відмову Путіна від участі в переговорах у “нормандському форматі” на полях G20 у Китаї, бо “виходить, з одного боку, імітація мирних переговорів по Донбасу, а з іншого – удар в спину, диверсія на території іншої держави”.

А заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Калашников заявив російському виданню, що Росія “може дати і більш жорстку відповідь на спробу теракту”.

“Відповідь необхідна. Уперше Україна пішла на те, що її держструктура бере участь у підготовці тетористичних актів на території іншої держави. Так поводяться тільки відморозки у владі, і Росія повинна сказати, що у випадку повторення інциденту відповість на тероризм військовим шляхом“, – наголосив Калашников.

Таким чином, обидва російські депутати повторюють тези, раніше висловлені президентом Росії Володимиром Путіним, який після певної перерви знову заговорив про “нелегітимність” українського керівництва, що “захопило владу” шляхом перевороту.

Детальніше про зміну кремлівської риторики щодо України, її причини та ймовірні наслідки читайте у матеріалі Новинарні“: Кримська провокація Кремля: Гляйвіц-2, сигнал для Заходу чи конвульсії?

Читайте також:
Турчинов про Крим: Світу пощастило, що п’яні російські військові не мали доступу до серйознішої зброї

СБУ встановила “червоний” рівень терористичної небезпеки в Криму та на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна