Через стару “беркутівську” справу Колесніченка відсторонюють від посад двох нових поліцейських

Народного депутата України V-VII скликань, колишнього заступника голови фракції Партії регіонів Вадима Колесніченка оголосили в розшук. Суд також надав дозвіл на його затримання. Про це йдеться в повідомленні на сайті Генеральної прокуратури України у п’ятницю, 12 серпня.

В ГПУ додали, що також оголошено підозру командиру полку “Беркут”, а також командиру роти та чотирьом співробітникам цього підрозділу.

“Крім цього, щодо двох підозрюваних, один з яких на даний час проходить службу в Департаменті внутрішньої безпеки Національної поліції України, а інший – в управлінні «Корпусу оперативно-раптової дії» (КОРД) ГУ Нацполіції в м. Києві, до суду внесені клопотання про відсторонення їх від займаних посад”, – зазначено в повідомленні.

Ідеться про справу 8 квітня 2010 року, коли в Українському домі відбувалась ініційована Колесніченком документальна фотовиставка “Волинська різанина: польські та єврейські жертви ОУН-УПА”. Тоді за порушення правопорядку міліція затримала 14 представників ВО “Свобода” та інших проукраїнських організацій. Крім того, з приміщення насильно виштовхали журналіста, завдавши йому тілесних ушкоджень.

Як зазначається у повідомленні генпрокуратури, за вказівкою Колесніченка колишній заступник управління ГУ МВС України у Києві разом із командиром полку міліції “Беркут” та іншими співробітниками перевищили владу та свої службові повноваження.
Під час заходу в Українському домі ці особи “спровокували конфлікт та безпідставно застосували силу до відвідувачів цього заходу, затримавши 14 з них, серед яких був герой України похилого віку, заподіявши їм тілесні ушкодження”.

У Генпрокуратурі зауважили, що “указані правоохоронці з метою приховування своїх злочинних дій перешкодили журналістській діяльності та застосували насильство і спричинили тілесні ушкодження журналісту одного з телевізійних каналів, який намагався задокументувати їх незаконні дії”.

“Беркутівців” обвинувачують у перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу та перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів. Протиправні дії Колесніченка кваліфіковані за частиною про види співучасників та перевищення службових повноважень.

“Стосовно В. Колесніченка, заступника начальника управління міліції та заступника командира спецпідрозділу «Беркут» судом надано дозволи на їх затримання та вони оголошені в розшук. Указаним особам повідомлено про підозру у встановленому законом порядку”, – зазначили в ГПУ.

Як відомо, після Революції гідності Вадим Колесніченко – один зі спікерів ПР часів Януковича-Азарова – перебуває на території окупованого РФ Криму.

Читайте також:
Нацполіцію поповнив спецпідрозділ “КОРД”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна