Мобільний шпиталь-привид, подарований Америкою, в зоні АТО використовувався не за призначенням

 

Олена Сотник
депутатка Верховної Ради України, фракція “Самопоміч”

Шпиталь – привид (FB)

У серпні 2015 року американці подарували нам мобільний шпиталь вартістю близько 8 мільйонів.

ЗМІ охрестили цей шпиталь «привидом» – через те, що він так і не потрапив на лінію бойових дій, та через відсутність інформації щодо його використання. Преса писала про втрачене обладнання та використання шпиталю для лікування грипу та гастритів замість оперативної допомоги пораненим на передовій.

Шпиталь ми знайшли. Тож маю можливість поділитися інформацією.

До цього моменту шпиталь був у користування бригади ВДВ та розташовувався в 30 км від лінії зіткнення. Відповідно до журналу пацієнтів – дійсно, більшість хворих, які пройшли через шпиталь, лікувалися від грипу, гастритів та побутових дрібних травм, а не від бойових поранень.

Поранені також були, але не більше 15-20% пацієнтів. Всього пацієнтів було близько 150.

шпиталь-привид-3

Шпиталь до цього часу був на балансі однієї бригади, тому він і використовувався для обслуговування виключно бійців цієї бригади. Це є нераціональне використання шпиталю, призначення якого – оперативна доставка та розгортання в гарячих точках.

Якщо б Україна мала такий шпиталь під час Іловайська та Дебальцевого – багато загиблих воїнів залишились би з нами…

Ми застали фінальну стадію згортання – більшість обладнання вже спакували. Преса писала про те, що дороге обладнання «зникло». Ми переконалися в наявності переліку обладнання, яке визначили для себе як «маркери», – рентгенівського апарату, устаткування операційної і т.ін.

У ЗМІ також згадувалось про те, що ліки зберігаються просто в приміщенні старої школи, без дотримання належних температурних умов. Це, на жаль, правда.

Як видно з фото, у деяких ліків уже збіг термін призначення

Як видно з фото, у деяких ліків уже збіг термін призначення

Нас запевнили, що ті ліки, які мали зберігатися в холодильних камерах – саме так і зберігалися. Проте холодильних камер ми не побачили, натомість побачили ліки просто в приміщенні школи. Діапазон температури для зберігання для деяких препаратів був від 15 до 25 градусів. В день, коли ми були, температура досягала 32 градусів в тіні.
Також є очевидним, що ці ліки зберігалися у такий спосіб і взимку у приміщеннях, які не опалювались.

шпиталь-привид2

Зараз шпиталь передається Харківському військовому госпіталю і буде у користуванні мобільних груп лікарів. Це є добре, тому що лікарі зможуть надавати допомогу всім пораненим, а не виключно бійцям однієї бригади.

Поганим є те, що майже рік мікроскопом забивали цвяхи.

Це ілюстрація того, що без цивільного контролю над сектором безпеки і оборони, ми ніколи не будемо впевнені, що гроші або обладнання, яке ми виділяємо для війська, будуть використані за призначенням.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна