ВРЮ пояснила, чому скандального суддю Чауса не звільнили раніше

 

Вища рада юстиції не ухвалювала рішення про звільнення затриманого на хабарі судді Миколи Чауса раніше, оскільки в його роботі констатувалися дисциплінарні проступки, але рішення про порушення ним присяги не приймалося. Про це повідомив заступник голови ВРЮ Олексій Муравйов телеканалу “112 Україна

Він підкреслив, що дисциплінарна секція ВРЮ ухвалює лише дорадчі рішення.

Під час розгляду справи, яке стосувалося неявки судді Чауса на перше засідання, ще норма закону, вона імперативна. Якщо суддя не з’являється, ми не маємо права розглядати без його участі, і змушені були відкласти”, – повідомив він.

“Щодо цієї справи, то в наступному судовому засіданні брали участь і представники громадськості, які захищали громадянина, якого Чаус позбавив водійських прав, і адвокат Чауса з ним самим”, – додав Муравйов.

Він повідомив, що ВРЮ перевіряла діяльність Чауса, і, незважаючи на виявлені порушення, порушення присяги ним не виявлено.

“Вища рада провів перевірку, більшу, ніж проводила ТСК. Нами були виявлені факти, які не були встановлені ТСК. Мова йде про те, що у справі існувало по дві копії судових документів. Дві копії протоколу судового засідання, дві копії ухвали про звільнення від відповідальності, різні за змістом. Ми бачили факти підробки і ці обставини були досить суттєві. Це була єдина річ, коли члени Вищої ради юстиції за власною ініціативою їздили в суд, перевіряли ці матеріали на місці. Однак лише зборами пояснень ми не змогли встановити причетність судді Чауса саме до цих обставин. Не було прийнято рішення про порушення присяги. Ми лише констатували ознаки менш тяжкого дисциплінарного проступку”, – сказав заступник голови ВРЮ.

Микола Чаус на посаді судді займався багатьма резонансними справами. Він ухвалював рішення проти Автомайдану наприкінці 2013-го – початку 2014 років, у квітні 2016-го – скасував розшук олігарха Юрія Іванющенка, соратника Януковича.

Також суддя Чаус відомий обранням запобіжного заходу соратникові Ігоря Коломойського Геннадієві Корбану – в середині березня він відпустив Корбана з-під варти.

У жовтні минулого року Вища рада юстиції рекомендувала внести подання про звільнення Чауса разом з низкою інших суддів, які виносили неправосудні рішення проти активістів Автомайдану і Євромайдану. “Чаус на гачку в Банкової”, – констатував після того народний депутат Сергій Лещенко.

Читайте також:
Луценко привітав затримання НАБУ судді Чауса. Лещенко назвав це “рукавичкою в обличчя корумпованої верхівки”

Впійманий на хабарі суддя Чаус раптово пішов у відпустку і може втекти з України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна