НАБУ спіймало на хабарі з літровою банкою грошей суддю, який був на гачку в Банкової

 

Суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса у вівторок, 9 серпня, зловили на хабарництві – він вимагав та отримав гроші у сумі 150 тисяч доларів США, тобто понад 3,7 млн. грн. Про це повідомила прес-служба НАБУ.

На місці передачі хабара Чаусу вилучили літрову скляну банку з грошима. Таку деталь у середу оприлюднив керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький у “Фейсбуці”.

“Вчора детективами Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрито на хабарі у 150 тисяч доларів США суддю Дніпровського районного суду міста Києва Миколу Чауса. На місці передачі хабара вилучено речовий доказ – ось саме так деякі служителі Феміди зберігають корупційні статки”, – написав Холодницький.

банка з грошима судді Чауса

Даний злочин підпадає під дію ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Санкція статті у провадженні, відкритому за фактом хабарництва, передбачає позбавлення волі на термін від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років, з конфіскацією майна.
Наразі тривають невідкладні слідчі дії.

Однак, наголосив Холодницький, суддю не можна затримати та взяти під варту, адже згідно з Конституцією він має суддівський імунітет.

“Верховна Рада зараз на канікулах, тому не зможе оперативно розглянути відповідне подання про надання згоди на його затримання та взяття під варту, як це було з одеським суддею Бураном“, – зазначив керівник САП.

“Суспільство має нагальний запит щодо справедливого покарання корупціонерів. І прокурори САП, і детективи НАБ України роблять усе можливе, щоб притягнути цього та інших “недоторканих” до справедливої відповідальності”, – додав Назар Холодниьцкий.

Втім, за словами Холодницького, основною перешкодою для того, щоб вони постали перед судом, “є стара законодавча система, яка ніяк не може відмовитись від “касти недоторканих”.

Як відомо, саме суддя Чаус у квітні ц.р. скасував розшук олігарха Юрія Іванющенка, соратника Януковича.
Також Микола Чаус відомий обранням запобіжного заходу соратникові Ігоря Коломойського Геннадієві Корбану – в середині березня він відпустив Корбана з-під варти.

У жовтні минулого року Вища рада юстиції рекомендувала внести подання про звільнення Чауса разом з низкою інших суддів, які судили активістів Євромайдану. “Чаус на гачку в Банкової”, – констатував після того народний депутат Сергій Лещенко.

Читайте також:
Антикорупційний прокурор: Луценко покриває суддю-хабарника “Серьожу-четвертака” і б’є в спину

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна