НАБУ лякає Генпрокуратуру власним спецназом

 

У Національному антикорупційному бюро попереджають, що в разі виникнення прямої загрози блокування роботи НАБУ можуть застосувати власних спецпризначенців. Про це йдеться в заяві НАБУ, оприлюдненій на сайті установи.

“За умов виникнення прямої загрози блокування роботи НАБУ наявність власного підрозділу спеціальних операцій є гарантією збереження порядку, захисту даних та забезпечення стабільної роботи бюро”, – сказано в документі.

Бюро вважає незаконною ухвалу Печерського райсуду Києва про обшук в НАБУ “і вживатиме всіх необхідних дій в межах чинного законодавства для захисту матеріалів досудових розслідувань та іншої важливої  інформації від спроб незаконного вилучення”.

Сайт НАБУ оприлюднив копію ухвали Печерського суду на проведення працівниками Генеральної прокуратури обшуку за місцем роботи детективів Національного антикорупційного бюро України (м. Київ, вул.Сурикова, 3).

постанова Печерського суду про обшук в НАБУ

Як підкреслюють в Бюро, “в ухвалі НЕ вказано:

  • ані конкретних обставин здійснення правопорушення;
  • ані прізвищ  детективів, які вчинили вказане правопорушення;
  • ані інформації про те, в рамках якого провадження, на думку прокурорів ГПУ, здійснювалося «незаконне прослуховування».

Проте це не завадило судді Печерського суду дати санкцію на обшук «за робочим місцем детективів», тобто у будівлі Бюро, оскільки, на його думку, «стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинене кримінальне правопорушення…, що відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування…»

Зокрема суддя дозволив відшукувати у будівлі НАБУ: документи в їх електронному та паперовому вигляді, комп’ютерну техніку, флеш-накопичувачі, блокноти, записні книжки, чорнові записи, засоби зв’язку та інші речі, які використовувались та використовуються в ході неправомірних дій …, а також можуть містити відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Тобто фактично суддя санкціонував вилучення будь-яких документів чи носіїв інформації будь-де в приміщенні Національного бюро.

Санкція на обшук видана 4 серпня та діятиме протягом 30 днів з дня постановлення ухвали”.

Саме з огляду на це НАБУ заявило про готовність застосувати для протидії роботі Бюро власний підрозділ спеціальних операцій.

Як відомо, сьогодні слідчо-оперативна група ГПУ прибула до НАБУ для проведення обшуку.
Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що таким чином ГПУ перевіряє інформацію Служби безпеки України про незаконне прослуховування телефону не причетної до кримінальної справи НАБУ фізичної особи.

Читайте також:
Найєм: Обшук в НАБУ – запрошення єдиного незалежного правоохоронного органу
до конформізму

Луценко закликає не перебільшувати “ступінь агресії” через “нормальний” обшук в НАБУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна