Украерорух пояснив, на яких підставах росіяни всупереч забороні літають над Україною

 

Державне підприємство Украерорух визнало факт транзиту над територією України як мінімум чотирьох літаків російських авіакомпаній за останні дні. Це випливає з відповіді ДП на запит видання Аvianews.com.

Причиною прольоту повітряних суден авіакомпаній “Аерофлот” і “Сибір”, незважаючи на введену заборону, став “обхід небезпечних явищ погоди” – заявили в Украерорусі, зазначивши, що це передбачено рішенням ради безпеки польотів Державіаслужби, протокол засідання якого затверджений 9 грудня 2015 року.

У документі йдеться про те, що в разі крайньої потреби можливе надання одноразових дозволів на вхід у повітряний простір України всім повітряним судам, включаючи зареєстровані в Російській Федерації.

Крім зазначеного вище обходу небезпечних явищ погоди, під “крайньою потребою” також маються на увазі аварійна ситуація з повітряним судном, загроза життю осіб на борту літака, перевантаження секторів обслуговування повітряного руху суміжних країн, а також інші ситуації, під час яких стає очевидним, що вхід в повітряний простір України дозволить запобігти тяжким наслідкам для осіб на борту літака.

Утім, коментатори зазначають, що маршрути Flightradar24 показують: зафіксовані російські літаки над Україною – нібито “облітаючи грозу” – насправді літають по прямій, щоразу зрізаючи сотні кілометрів. До того ж у тих районах, де нібито відбуваються “небезпечні явища природи”, присутні інші літаки, яким ці грози не заважають виконувати рейси за наміченим курсом – на відміну від росіян.

Нагадаємо, онлайн-радар Flightradar24 зафіксував перетин повітряного простору України над Волинською та Закарпатською областями за останні дні як мінімум рейсами “Аерофлоту”AFL2123 Іракліон-Москва і AFL2409 Рим-Москва 27 липня, AFL2125 Салоніки-Москва 31 липня та авіакомпанії “Сибір SBI950 Варна -Москва 28 липня.

Україна ввела повну заборону на транзит літаків російських авіакомпаній над своєю територією з 26 листопада 2015 року. Подібні заходи в уряді України тоді пояснили тим, що російська сторона не зняла обмеження на транзит і польоти українських авіакомпаній до Росії, а також можливістю використання українського авіаційного простору Росією для провокацій.

Першою авіаційні санкції в серпні 2014 року запровадила Росія, заборонивши повністю транзит українським авіакомпаніям над своєю територією.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна