Експерти пояснили, чому цього року Україну чекає демографічна яма

 

Кризові явища в Україні можуть призвести до суттєвого зниження рівня народжуваності у 2016 році. Таку думку під час прес-конференції висловили директор Українського інституту дослідження екстремізму Олег Зарубінський та його заступник Богдан Петренко.

Експерти пояснили, що у 2013-2015 роках в Україні вже спостерігалося зниження народжуваності, однак, зважаючи на те, що основні наслідки демографічної кризи проявляються через два роки після початку будь-якої кризи, “яму народження” варто чекати саме у 2016 році, передає УНІАН.

Як вважають керівники УІДЕ, загальна тенденція щодо збільшення народжуваності, що спостерігалася в Україні з 2002 року, свідчить про чітку прив’язку демографічної ситуації до кризових ситуацій в країні. Так, зростання ВВП з 2000 року опосередковано призвело до зростання народжуваності з 2002 року. Криза 2008 року стимулювала зниження народжуваності з 2010 року. Відкладення народжуваності через економічну кризу покликало за собою зростання народжуваності у 2012 році.

За словами Петренка, покращити демографічну ситуацію можливо шляхом впровадження відповідної державної політики.

“Крім війни, низького рівня життя, над країною тяжітиме загальноєвропейська тенденція старіння нації та зменшення кількості дітей у сім’ї. Тому навіть встановлення миру та відновлення економіки покращить, але не вирішить повністю демографічну кризу. Виключно економічними методами подолати цю проблему неможливо. Мають бути включені й інші фактори: відновлення цінностей батьківства, сімейного виховання та напрямків, які б стимулювали переорієнтацію українця до традиційних для нього цінностей сім’ї”, – сказав Петренко.

Водночас директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова висловила думку, що населення країни і надалі буде скорочуватись.

“За будь-яких умов населення України буде скорочуватися, тому що у нас вичерпано потенціал демографічного зростання, тому що в нас 75-річних жінок у структурі населення більше, ніж 5-річних дівчат. Тому що з 1960-х років українська жінка не народжувала стільки, скільки потрібно для простого відтворення поколінь, і відповідно, кожне наступне покоління менше за попереднє”, – пояснила демограф.

Читайте також:
Прогноз демографів: у наступні 45 років населення України скоротиться ще на 10 мільйонів

Населення Києва зросло на 1 мільйон осіб – статистика МВС

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна