В ОБСЄ назвали умови введення на Донбас поліцейської місії

 

Умовою, необхідною для розгляду можливості введення на Донбас озброєної поліцейської місії ОБСЄ, є стійке припинення вогню в регіону. Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Даніел Бер.

“Фокус наразі на відновленні припинення вогню, що є передумовою для всього іншого… Після цього необхідно буде оцінити, яке подальше розширення заходів безпеки необхідне, щоб провести вільні і чесні вибори. Але перший крок, незалежно ні від чого, – припинення вогню”, – сказав Бер під час телефонної прес-конференції, про яку повідомляє “Радіо Свобода”.

Постійний представник США додав, що чинна Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, згідно зі своїм мандатом, є цивільною місією з неозброєними спостерігачами і має такою залишатися.

“Ми повинні подивитися, додатково оцінити, коли настане стабільне припинення вогню, які додаткові інструменти безпеки можуть бути необхідні й можуть бути можливі. Очевидно, одним із варіантів, який обговорюється, є поліцейська місія, присутність сил безпеки певного роду, а СММ продовжить бути неозброєною місією”, – сказав посол.

Бер додав, що ситуація на сході України “за останні тижні серйозно погіршилася”.

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт додав, що це відбувається з вини Росії, яка “продовжує підживлювати конфлікт, постачаючи [проросійським сепаратистам] озброєння, боєприпаси, пальне й інше”.

Читайте також:
ОБСЄ: Бойовикам постійно постачають боєприпаси, а Україна підтягує “гради”

Від кінця квітня на сході України мав би діяти режим припинення вогню на Донбасі, про що домовилися учасники Тристоронньої контактної групи. Проте обстріли на Донбасі тривають, а сторони конфлікту звинувачують одна одну в порушенні “режиму тиші”.

Україна неодноразово озвучувала ініціативу щодо розміщення на Донбасі поліцейської місії ОБСЄ, але проти реалізації ідеї виступала Москва і підтримувані Росією сепаратисти.

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр нещодавно заявив, що ОБСЄ розглядає можливість відправлення поліцейської місії в контрольовані сепаратистами райони Донбасу на період проведення там місцевих виборів.

Читайте також:
“5 хвилин шизофренії”. Як в “ДНР” тренують “мирну” відсіч збройній іноземній місії.
ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна