Скандальне “сепарське” інтерв’ю Єфремова виявилося фейком дворічної давності

 

Інтерв’ю Олександра Єфремова, яке з’явилося на відеохостингу YouTube і в якому колишній голова фракції Партії регіонів нібито зізнається у фінансуванні сепаратистів, є фейком і маніпуляцією.

Інтерв’ю з’явилося 30 липня 2016 року на каналі Свободный Донбасс. Інші відео цього каналу мають провокаційний або антиукраїнський зміст.

Картинка побудована так, нібито йдеться про інтерв’ю Єфремова, який перебуває в Луганську і розмовляє з журналістом телеканалу сепаратистів “ГТРК ЛНР” (у кутку екрану міститься відповідний логотип).

Але насправді це нарізка і монтаж цитат Єфремова із розмови з журналістом луганської обласної телерадіокомпанії ЛОТ (Україна), що вийшло в ефір ще 25 липня 2014 року.
Невдовзі, 1 липня 2014, воно було залите на YouTube-канал Партії регіонів.

Без змінених запитань ведучого, без купюр і маніпуляцій заяви Олександра Єфремова несуть суттєво інше смислове навантаження, ніж фейк від “Свободного Донбасу”. Єфремов не говорить про фінансування сепаратистів.

Але якщо в первинного відео лише трохи більше 1200 переглядів (за два роки), то у нового фейкового – вже понад 37 тисяч.

“Фейком з ознаками монтажу” назвав скандальний сюжет український журналіст Олександр Аргат, який працює на каналі “Еспресо”.

При цьому фейкове відео стало дуже популярним і коментованим в українській мережі. Його поширили зокрема сайт “Українська правда”, канал “112” та багато інших ЗМІ.

Єфремов 112

“За повідомленням дописувача аккаунта на каналі, інтерв’ю вийшло на центральному телеканалі “ЛНР” ДТРК вечері 30 липня, на метрових частотах і у кабельних мережах його можна було побачити у Луганську та інших окупованих регіонах, а в інтернеті ролик з’явився ненадовго і згодом був видалений автором”, – так “Українська правда” повторила версію авторів фейкового відео.

Відео як правдиве поширив також Георгій Тука, екс-голова Луганської ВЦА, а зараз заступник міністра у справах внутрішньо переміщених осіб і окупованих територій.

“Не розумію: якщо цього відео мало, аби запроторити за грати цю (і їй подібну) наволоч, тоді у мене величезні запитання до правоохоронної системи в цілому”, – написав Тука у “Фейсбуці”.

Тука Єфремов

“На жаль, це відео змонтовано і явно нарізане з певною підгонкою змісту. Нарізано грубо й мало професійно. Повна версія певно не має того змісту, який ми тут споглядаємо. Тому навряд чи може слугувати доказами. Але будемо сподіватися, що прокуратура має свідків та факти, які не дадуть цьому проросійському поплічнику відкараскатися від своїх діянь проти України”, – пише в коментарі до допису Туки Валентин Тарасов.

Георгій Тука наразі ніяк не відреагував на критику.

Деякі коментатори пов’язують появу фейкового відео з пошуком Генпрокуратурою доказів фінансування Єфремовим сепаратистів “ЛНР” та слабкістю цих доказів.

Засідання про обрання запобіжного заходу Єфремову заплановане на 2 серпня.

Читайте також:
ГПУ підозрює Єфремова у причетності до створення “ЛНР”.
Луценко дає йому шанс реабілітуватись

Нагадаємо, екс-нардепа Олександра Єфремова знову затримали в аеропорту “Бориспіль” 30 липня, перш ніж він встиг вилетіти до Відня.

“За підозрою в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України затримано екс-керівника фракції ПР громадянина О. Єфремова”, – повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

1 квітня ц.р. Генеральна прокуратура закрила одне з трьох кримінальних проваджень щодо екс-“регіонала” Олександра Єфремова – з приводу розпалювання ворожнечі, а суд виніс рішення про повернення йому застави в сумі 60 900 грн.

Тоді начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк повідомив: “Справа стосувалася публічних виступів Єфремова у період лютого – квітня 2014 року. За результатами розслідування, саме за фактом розпалювання міжнаціональної ненависті, її закрито. За висновками експертизи, саме такого різновиду злочину в цьому немає. Але ці заяви перевіряються у загальному контексті розслідування великої справи щодо сепаратизму. Їм ще дадуть оцінку”.

Щодо Єфремова було порушено ще два провадження – про зловживання службовим становищем і прийняття диктаторських законів ВР 16 січня 2014 року, а також про вплив на тендерні процедури вугледобувної промисловості у Луганській області.

З літа 2014 року прокуратура також висувала Єфремову обвинувачення в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і фінансуванні сепаратизму, однак Печерський суд не знайшов складу злочину за цими обвинуваченнями.

16 лютого 2015 року Печерський райсуд заарештував Єфремова з альтернативою у вигляді виплати застави у 3,6 млн. грн. Колишній віце-прем’єр-міністр Борис Колесников вніс за нього заставу, і Єфремова відпустили.
Домашній арешт Єфремова закінчився 1 листопада 2015 року.

30 листопада 2015 року Печерський райсуд відмовився почати розгляд справи Єфремова і повернув Генпрокуратурі обвинувальний акт.
Наприкінці лютого 2016 року Печерський районний суд Києва звернувся в Апеляційний суд Києва з проханням змінити територіальну підсудність справи проти колишніх депутатів Верховної Ради Єфремова, Олександра Стояна (ПР) та Сергія Гордієнка (КПУ).
Апеляційний суд Києва передав справу проти колишніх нардепів Солом’янському районному суду столиці.

У травні ц.р. Олександр Єфремов заявив журналістам, що йому повернули закордонний паспорт і зняли електронний браслет стеження, таким чином, він став виїзним.

Читайте також:
Здав з потрохами: екс-регіонал про безпосередню причетність Єфремов до захоплення Луганщини

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна