Військовий прокурор: Небойові втрати в АТО ніхто не озвучує, а вони величезні

 

Заступник генерального прокурора України, головний військовий прокурор Анатолій Матіос розповів про проблему небойових втрат українських військовослужбовців у зоні антитерористичної операції.

“Ніхто не озвучує щоденні безповоротні [небойові] втрати і санітарні (відповідно, загиблих і поранених не внаслідок бойових дій – “Н”). Причина – застій на місці, соціальні проблеми контингенту покликаного, а не контрактного, пияцтво, зловживання – не в значній мірі – наркотичними засобами, нестатутні відносини, необережність зі зброєю, стан здоров’я, каліцтва та ДТП”, – сказав військовий прокурор в інтерв’ю телеканалу “112 Україна”.

За його словами, тільки за добу 28 липня небойові втрати сил АТО скоали три особи.

“Їхні батьки повірять, що вони загинули не від війни і їм не можна надати статус учасника АТО, тому що вони загинули не при виконанні бойових завдань. І таких людей не сотні, а тисячі”, – зазначив Матіос.

Головний військовий прокурор заявив, що доповідав генеральному прокурору про кількість злочинів, скоєних українськими військовослужбовцями, і глава ГПУ вже написав відповідні резолюції.

“Але у нас тотальне реформування в скороченні органів прокуратури. Військовій прокуратурі треба додати мінімум 50 слідчих, які могли б це розслідувати, тому що зараз все це розслідує Нацполіція. А слідчий Нацполіції, яка реформується і не укомплектована штатом слідчих в зоні АТО, спричиняє до того, що в комп’ютері є справа, а в живому варіанті цієї справи хоча б з одним папірцем немає”, – підкреслив Матіос.

У червні Анатолій Матіос повідомив, що за два роки проведення АТО небойові втрати становлять 1294 військовослужбовців.

У даних Генштабу фігурувало втричі менше число.

Читайте також:
Генштаб: “небойові” втрати Збройних сил з початку АТО – 320 осіб

Пияцтво в АТО: “аватар” викопав собі в’язницю, але зміг налигатися й там

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна