Геращенко: в ОРДЛО важко вижити без української пенсії, на КПВВ величезні черги. ФОТО

 

Ірина Геращенко
перший заступник голови Верховної Ради України,
представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з питань урегулювання ситуації на Донбасі

(FB)

Влітку черги на КПВВ ще довші, потворні, мучительні. Спека.
Прикордонники говорять, що найбільший потік цих нещасних людей розділеного російською агресією Донбасу сочиться через КПВВ в 20-ті числа щомісяця – у дні нарахувань пенсій і соціальних виплат.

КПВВ “Мар’їнка” розраховано на 2,5 тисячі тих, хто перетинає лінію зіткнення, а сьогодні їх було втричі більше – близько 6 тисяч.

черги-КПВВ-Марїнка2

КПВВ ” Зайцево” розраховано на 8-10 тисяч і люди так само стоять по кілька годин на виснажливій спеці, тягнуть свій нехитрий скарб, торби з більш дешевими, ніж в ОРДЛО, українськими продуктами.

черги-КПВВ-Марїнка1

Ми спілкувалися з жінками й чоловіками, які не приховують, що приїхали по зароблену ними важкою працею пенсію… Що вони щомісяця мотаються туди-сюди, в багатьох розділені родини і мають жити на дві хати.

Їхній стан – це відчай і втома від війни. І я їх дуже розумію. Вони зізнаються, що в “лднрах” їм дають пособіє в 2000 рублів, це близько 700 гривень, що чимало ідейних і патріотичних українців відмовилися принципово від тієї окупаційної подачки, а хтось і взяв – щоб вижити.

Але без української пенсії вижити важко, тим більше, люди її заробили, працюючи все життя.

Всіх цих літніх людей турбує перевірка пенсійного реєстру, що відбувається зараз. Говорю, що уряд має привести реєстр у відповідність до реалій, бо там дійсно є й померлі люди, і неіснуючі прізвища, і зловживання, і помилки.

черги-КПВВ-Марїнка

Але все ж ця перевірка і звірка має відбуватися так, аби максимально не створювати проблеми людям, які й так у біді. За підсумками сьогоднішніх зустрічей, побаченого, почутих важких історій планую чергові зустрічі з Мінсоцполітики, аби обговорити пенсійну проблематику.

Читайте також:
Уряд відновив пенсії 90 тис. переселенців із “чорного списку” СБУ

Також голова Мар’інської РВЦА пообіцяв, що вже завтра почнуть встановлювати додаткові намети і санвузли, аби людям полегшити побутові умови в цих важких, виснажливих чергах. Проконтролюємо це питання.

Моя мрія – аби ці КПВВ зникли з української землі назавжди, аби ніякі черги не розділяли українську територію.

Тому так важливо відновити контроль над україно-російським кордоном, тому Україна так б’ється за наш кордон, аби прикордонники, що дійсно працюють в дві зміни на цих клятих КПВВ, працювали там, на нашому кордоні, де вони і мають працювати.
Тому РФ і бойовики так біснуються при одній згадці про кордон…

Геращенко-КПВВ-Марїнка

Які настрої серед людей із Горлівки, Єнакієвого, Донецька? Відчай. Вони хочуть миру, я не чула (за рідкісним винятком) агресії, вони впізнають знайомі обличчя і прагнуть спілкуватися.
І я вдячна ім за цю відвертість.

(…)

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна