В’ятрович пояснив, чому аеропорт “Бориспіль” має носити ім’я Мазепи, а не Малевича

 

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що аеропорту “Бориспіль” треба дати ім’я саме гетьмана Івана Мазепи, а не художника Казимира Малевича.

Про це він сказав в інтерв’ю журналу “Новое время”, повідомляє УНІАН.

“По-перше, це один з найбільш видатних військово-політичних діячів і меценатів в історії України, а по-друге, ім’я Мазепи є елементом західноєвропейської культури, він герой літературних творів Байрона та інших. Це якраз є прикладом інтеграції українського наративу з західноєвропейським”, – наголосив В’ятрович.

“В епоху романтизму він став одним із символів боротьби, нехай і маловідомого народу, за свою незалежність”, – додав голова УІНП, зазначивши, що не вважає, нібито Мазепа сприймається суто як “романтичний герой”.

“Щодо Малевича, то тут слід розуміти, що для абсолютної більшості неукраїнців Малевич асоціюється з російською культурою. Поява цього імені на карті України для них скоріше буде сигналом того, що ця територія є об’єктом «руського миру», а не прагненням відвоювати Малевича для української культури”, – вважає В’ятрович.

За його словами, сучасна агресія Росії, по суті, “є спробою відновлення Радянського Союзу, тому зараз в Україні і актуалізується увага до героїв, які організовували і очолювали опір”.

Водночас він зауважив, що не можна сприймати Мазепу “тільки як антиросійський символ”. “Я вважаю природним становлення української ідентичності через протистояння російській ідентичності. Це невід’ємний елемент позиціонування народу, який утверджує свою самостійність по відношенню до колишньої імперії. Але Мазепу не можна сприймати тільки як антиросійський символ. Він — сильний символ України і для західноєвропейської культури. І це ще один аргумент на користь аеропорту імені Мазепи”, – додав історик.

Як писала Новинарня, на початку оголошеного Мінінфраструктури щодо того, чиє ім’я надати Міжнародному аеропорту “Бориспіль”, за перемогу “змагалися” головно дві кандидатури – американський авіаконструктор українського походження Ігор Сікорський та визначний художник Казимир Малевич, запропонований колишньою директоркою “Мистецького арсеналу” Наталією Заболотною.

Але невдовзі народний депутат від ВО “Свобода” Андрій Іллєнко висунув варіант, що передбачає присвоєння аеропорту “Бориспіль” імені Івана Мазепи, і саме гетьман 1687-1709 років – уродженець Київщини – поступово вийшов у лідери.

Читайте також:
Мазепа переміг у голосуванні за перейменування аеропорту “Бориспіль”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна