Луценко підписав підозру Онищенку, якого оголосять у розшук

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко сьогодні, 27 липня, підписав повідомлення про підозру народному депутату України від фракції “Воля народу” Олександру Онищенку.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на прес-службу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

“Підписання повідомлення про підозру Онищенку відкриває Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі шлях до доведення справи проти основного та інших фігурантів газової схеми до її логічного завершення – судового вироку”, – зазначив керівник САП Назар Холодницький.

“Наступний крок – оголошення Онищенка в розшук, у тому числі й міжнародний. Якщо він продовжуватиме переховуватися, ми звернемося до суду про застосування процедури спеціального досудового розслідування згідно ст. 2971КПК України, яка дозволяє  проводити судовий розгляд за фізичної відсутності обвинуваченого (in absentia)”, – наголосив він.

“Особливий акцент САП зробить на тому, щоб домогтися конфіскації усього заарештованого майна фігурантів газової схеми на користь держави”- додав Холодницький.

Також САП повідомляє, що один із фігурантів “газової справи Онищенка” погодився на угоду зі слідством. Це директор біржі “Львівська універсальна” Пігуляк В.М., який організовував фіктивні аукціони з продажу газу на користь фірм, підконтрольних Онищенку.

Він повністю визнав свою провину і дав викривальні покази, чим допоміг розслідуванню корупційної схеми з перепродажу державного газу, видобутого в рамках спільної діяльності з ПАТ “Укргазвидобування”.

“Угода слідства з Пігуляком – це значне досягнення у розслідуванні справи Онищенка. Його покази є ключем для розуміння ролі основних учасників, які винайшли та розробили газову схему. Крім того, дана угода є сигналом для інших другорядних фігурантів, що повне визнання провини і співпраця зі слідством дозволяють отримати більш м’яке покарання та продовжити повноцінне суспільне життя”, – відзначив голова САП Назар Холодницький.

Як повідомляла Новинарня, 5 липня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт народного депутата Олександра Онищенка, якого обвинувачують у махінаціях із продажем газу “Укргазвидобування”.

Після ухвалення такого рішення парламенту Онищенко залишився за кордоном. Без підозри він не міг бути оголошений у розшук і затриманий.

Повідомлення про підозру Онищенку Луценку передали Спеціалізована антикорупційна прокуратура й НАБУ.

Онищенка й ще 20 осіб підозрюють у махінаціях із газом держкомпанії “Укргазвидобування”, який отримували за угодою про спільну діяльність.

За версією слідства, з січня 2013 року до січня 2016-го компанії, підконтрольні Онищенку, перепродували куплений у держкомпаній газ своїм же фірмам за заниженими цінами, а після цього реалізовували його кінцевим споживачам за ринковою ціною. Цим державі завдали шкоди на суму 1 млрд 613 млн гривень.
Згідно з поданням, угоди на спільний видобуток газу разом із державною “Укргазвидобування” були оформлені компаніями ТОВ “Надра Геоцентр”, ТОВ Фірма “Хас” та ТОВ “Карпатнадраінвест”, у яких Онищенко має частку.

Станом на 26 липня в цій справі було затримано 12 підозрюваних.

Читайте також:
Онищенко в Москві намагається через Кобзона налагодити зв’язки з Путіним, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна