Гілларі Клінтон офіційно стала першою жінкою – кандидатом у президенти США

 

Колишня перша леді США, держсекретар у 2009-2013 роках, а нині сенатор від Нью-Йорка Гілларі Клінтон офіційно стала першою жінкою – кандидатом у президенти Сполучених Штатів. За її висунення проголосували делегати Демократичної партії на з’їзді в Філадельфії, повідомляє “Голос Америки“.

Раніше, за підсумками праймеріз, Клінтон отримала необхідну кількість делегатів для того, щоб автоматично бути номінованою єдиним кандидатом від Демпартії.

Кандидатуру Клінтон у другий день демократичної конвенції винесла на голосування сенатор від штату Меріленд Барбара Микульськи, відтак почалася перекличка представників різних штатів.

Суперник Клінтон у боротьбі за партійну номінацію Берні Сандерс ще в перший день форуму виголосив емоційну промову на підтримку Клінтон, хоча недостатня єдність залишається проблемою демократичного табору.

Прихильники Сандерса освистали Гілларі Клінтон та навіть самого Берні, коли він вкотре закликав підтримати її як єдиного кандидата.

“Берні Сандерс тепер у таборі Гілларі, чого не можна сказати про всіх його прихильників”, – констатує “Євроньюз”.

Багато хто з прихильників Сандерса залишається непохитним у своєму неприйнятті Клінтон, наполягаючи на наявності в неї занадто тісних зв’язків з Уолл-стріт і на тому, що вона віддає перевагу торговим угодам з іншими країнами на шкоду американським працівникам.

“Я впевнений, що ми підійдемо до [дня виборів 8] листопада як єдина команда. Нам не буде прощення, якщо ми дозволимо Дональду Трампу (кандидату від республіканців) зруйнувати історію США, що завжди були маяком надії”, – сказав натомість губернатор штату Вашингтон Джей Інслі.

Виступ Білла Клінтона на Демократичній конвенції в Філадельфії. Фото AFP

Виступ Білла Клінтона на Демократичній конвенції в Філадельфії. Фото AFP

Колишній президент США Білл Клінтон (1993-2001) у своїй промові, сповненій особистих емоцій, охарактеризував свою дружину як силу для змін і давнього борця за соціальну справедливість.

“Якби ви були на моєму місці і чули все те, що чув я під час кожної вечері, кожної довгої прогулянки, ви б сказали, що ця жінка ніколи не задоволена статусом кво ні в чому. Вона завжди хоче бити м’яч вперед. Це те, ким вона є”, – сказав Білл Клінтон у своїй 45-хвилинній промові.

Екс-глава держави розповів присутнім на з’їзді демократів, що Гілларі виступала за соціальну справедливість вже тоді, коли пара тільки вчилася на юридичному факультеті. Він говорив про те, як вона безкоштовно надавала юридичні консультації бідним і працювала під прикриттям, щоб виявити сегрегацію в школі в Алабамі в 1970-х роках.

“Яка неймовірна честь випала мені від вас, – сказала 68-річна кандидатка, звертаючись до аудиторії, що виклала в залі плакатами величезну літеру H – Hillary. – Це дійсно ваша перемога. І якщо якісь дівчатка так пізно дивляться (з’їзд), я скажу, що можу стати першою жінкою-президентом, але одна з вас стане наступною”.

Гілларі на з’їзді демократів також підтримала нинішня перша леді США Мішель Обама.

Кандидатом на посаду віце-президента від демократів став Тім Кейн, поміркований центрист, сенатор від штату Вірджинія. Клінтон назвала його “повною протилежністю Трампу”.

Тимчасом прихильники Сандерса обурені змістом електронного листування керівництва Демократичної партії, яке внаслідок хакерської атаки потрапило в мережу. У листах партійні чиновники зневажливо відгукувалися про кампанію Сандерса і явно віддавали перевагу Клінтон.

Партійне керівництво поклало провину за хакерську атаку на “владу Росії”. Цю ймовірність не заперечують служби безпеки США.
Трамп же висміяв подібні припущення. Розслідуванням займається ФБР.

Нагадаємо, що ексцентричний мільярдер Дональд Трамп був обраний кандидатом від республіканців 19 липня. У разі його перемоги пост віце-президента США займе губернатор штату Індіана Майк Пенс.

Читайте також:
Рейтинг Трампа вже на 5% перевищує Клінтон

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна