В СБУ прозвітували про мирний перебіг хресної ходи

На сьогодні хресна хода проходить мирно і без суттєвих порушень. Про це на брифінгу повідомив начальник Головного управління СБУ в Києві та Київській області Степан Грещук.

“Станом на цю хвилину ніяких суттєвих правопорушень зафіксовано не було. Акція проходить мирно, і будь-яких протиріч взагалі немає”, – заявив Грещук.

Він також повідомив, що з усіма добровольчими батальйонами було проведено роз’яснювальну роботу.

Як повідомляється, розуміння поки немає з комбатом батальйону “ОУН” Миколою Коханівським. При тому була досягнута домовленість, що вони не будуть перекривати руху, і колона буде вільно проходити в Київ.

Правоохоронці побоюються, що рішення бориспільської міськради не пропустити ходу, може спровокувати окремі радикальні рухи.

Також Грещук повідомив, заворушення під час хресної ходи будуть розцінюватися як провокації ззовні та зазначив, що міжконфесійних непорозумінь між православними громадами немає.

“Після наради під керівництвом заступника міністра внутрішніх справ пана Ярового Сергія, мав розмову, зустріч, бесіду з духовенством УПЦ КП. Після цієї наради і після всіх заяв хочу сказати, що будь-які міжконфесійні або непорозуміння між двома православними громадами в Україні відсутні, їх немає. І звичайно, якщо будуть мати місце які-небудь силові протистояння або порушення громадського порядку, приведення до заворушень, то ми будемо це розцінювати як провокацію з боку окремих громадян, а також, можливо, залучених до цього представників, можливо, якихось спецслужб, які мали на меті дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію в нашій країні”, – заявив він.

Читайте також:
У Києві учасників хресної ходи МП пропустять через металошукачі й перевірять паспорти

Як відомо, всеукраїнська хресна хода, організована УПЦ МП з нагоди Дня хрещення України-Русі, почалася 3 липня з Почаївської лаври (Тернопільська обл.) на заході та Святогірської (Донецька обл.) – на сході.

27 липня дві колони мають намір зустрітися в столиці на Володимирській гірці і разом пройти до Києво-Печерської лаври, де заплановано урочисте богослужіння.
28 липня на площі перед Успенським собором буде здійснена урочиста Божественна Літургія.

У Житомирі хресну ходу УПЦ МП не пустили в центр міста та не дозволили прибічникам Московського патріархату пройти повз територію 95-ї бригади, загиблих воїнів якої відмовляється відспівувати МП.

22 липня напередодні Бориспіль став першим містом, міськрада якого прийняла рішення не впускати хресну ходу УПЦ МП.

Українські силовики називають хресний хід МП одним із важелів “розхитування” ситуації в Україні проросійськими силами. Зокрема, після вбивства журналіста Шеремета генпрокурор Юрій Луценко висловився за пропуск на масові заходи в центрі Києва через рамки металошукачів.

Читайте також:
Молитва за мир чи провокація російських спецслужб:
думки про Всеукраїнський хресний хід УПЦ МП

Розвідка попереджає про ФСБшні провокації навколо хресної ходи УПЦ ПМ

Владика Євстратій: Спробуйте знайти слово “Україна” в “молитві за Україну” від УПЦ МП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна