У першому турі виборів генсека ООН лідером став португалець Антоніу Гутерреш

 

У Раді безпеки Організації Об’єднаних Націй у четвер, 21 липня, відбулося перше попереднє голосування за кандидатів на посаду генерального секретаря ООН.
Найбільше голосів у цьому “першому турі” набрав колишній прем’єр-міністр Португалії Антоніу Гутерреш, який до 2015 року обіймав посаду Верховного комісара ООН у справах біженців, повідомляє Reuters.

Голосування відбувається в закритому режимі й офіційного оголошення результатів не передбачено. Але Reuters вдалося дізнатися, що Гутерреш отримав 12 голосів “за”, жодного “проти” і три “утримався”.

Дещо відстав від лідера колишній президент Словенії Данило Тюрк, в активі якого 11 “за”, 2 “проти” і 2 “утримався”.

Третьою йде генеральний директор ЮНЕСКО, болгарка Ірина Бокова.

Четверте місце розділили екс-міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич та чинний глава МЗС Македонії Срджан Керім, на п’ятому опинилася адміністратор Програми розвитку ООН, колишній прем’єр-міністр Нової Зеландії Хелен Кларк.

Загалом на посаду генсека ООН претендує 12 осіб. Наступні за кількістю поданих за них голосів кандидати розташувалися в такому порядку: міністри закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак та Аргентини – Сусана Малькорра, представниця Коста-Рики Крістіана Фігерес, яка донедавна обіймала посаду виконавчого секретаря Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату, колишня очільниця МЗС Молдови Наталія Герман, міністр закордонних справ Чорногорії Ігор Лукшич та екс-глава МЗС Хорватії Весна Пусич.

“Вибори” генерального секретаря ООН триватимуть доти, доки всі 15 членів Ради Безпеки узгодять спільну кандидатуру.

При цьому ті п’ятеро представників Радбезу, які наділені правом вето – США, Велика Британія, Франція, Китай та Росія – обов’язково повинні досягти консенсусу щодо єдиного висуванця.

Після цього відбудеться відкрита процедура висунення Радою Безпеки, і узгодженого кандидата буде винесено на затвердження Генеральної Асамблеї ООН.

Попри те, що в першому турі найбільше голосів набрав Гуттереш, у Радбезі досить сильним є рух за те, щоб обрати генсеком ООН жінку.

Цю позицію підтримують, зокрема, Іспанія, Венесуела, Японія та Уругвай.
При цьому Росія, як вважається, підтримує кандидатку Ірину Бокову – не за те, що жінка, а за те, що проросійська.

Очікується, що остаточної згоди Рада безпеки має дійти до жовтня.

Повноваження чинного генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, який відбув на цій посаді два п’ятирічні терміни поспіль, вичерпуються наприкінці 2016 року.

Читайте також:
Повпред України в ООН: Пан Гі Мун втратив моральне право говорити будь-що
про конфлікт в Україні

Україна головуватиме в Радбезі ООН з лютого

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна