42% жителів Донеччини і Луганщини – за повернення ОРДЛО без особливих повноважень, – соціологія

 

47% українців готові йти на компроміси у переговорах щодо досягнення миру на Донбасі, проте – не з будь-яких питань.
При цьому на півдні й на самому Донбасі (в тому числі на непідконтрольній території) третина українців готові до будь-яких компромісів задля мирного врегулювання.

Водночас 13-14% громадян вважають, що повертати тимчасово окуповані території можливо військовим шляхом.
43% громадян виступають проти проведення виборів на тимчасово окупованих територіях; майже стільки ж, 48% – проти надання їм особливого статусу.

Такі дані дослідження оприлюднили представники Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

“Важливо, що на самому Донбасі варіант із тим, щоб ці території без особливих повноважень були повернені під юрисдикцію України, є варіантом номер один: його обирають 42% жителів Донеччини і Луганщини. Це відрізняється від того, що ми отримували [під час опитувань] минулої осені”, – зазначила Марія Золкіна, політичний аналітик Фонду “Демініціативи”.

При цьому, наголосила Золкіна, суттєво змінилася думка жителів самого Донбасу щодо перспективи введення міжнародних миротворчих сил.
Якщо минулого року лише 16% були “за” і 68% проти, зараз ці цифри становлять 39% “за” і лише 36% – проти.

Читайте також:
“5 хвилин шизофренії”. Як в “ДНР” тренують “мирну” відсіч збройній іноземній місії.
ФОТО, ВІДЕО

Директор ФДІ Ірина Бекешкіна зазначила, що думка жителів Донбасу на звільнених територіях дуже відрізняється від настроїв мешканців тимчасово окупованих територій внаслідок впливу пропаганди.
Загальні уявлення про громадську думку за лінією розмежування вдалося отримати шляхом телефонного опитування.

Більшість українців – 41% – переконані, що основним інструментом вирішення конфлікту на Донбасі є міжнародний економічний і політичний тиск на Росію, який у підсумку змусить її вийти з конфлікту.

28% вважають, що цьому сприятиме налагодження нормального життя на звільнених територіях.

Водночас, зазначила Марія Золкіна, у суспільстві суттєво різниться бачення того, якою має бути державна політика щодо тимчасово окупованих територій.

23% українців підтримують повне припинення контактів з “ДНР/ЛНР”, 19% – за те, щоб зв’язки були обмежені, проте люди могли перетинати лінію розмежування і отримувати на вільній території соціальні виплати.

12,5% виступають за збереження певних торгових зв’язків, а 16% – за поступову м’яку реінтеграцію з реалізацією політичної частини Мінських угод.

Читайте також:
Лише кожен п’ятий мешканець ОРДО вважає себе “громадянином ДНР”, – соціологія

Як сказав під час експертної дискусії Роман Безсмертний, колишній учасник тристоронньої контактної групи з урегулювання збройного конфлікту на сході, слід орієнтуватися на “поступову, плавну, мабуть, довгострокову реінтеграцію цих територій”.
Водночас, на його думку, у рамках Мінського процесу знайти відповіді на всі питання неможливо.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна