“Шеремет – громадянин Росії, Україна – могила демократії”. Як Кремль і США реагують на вбивство журналіста в Києві

 

На вбивство в Києві журналіста Павла Шеремета реагують за кордоном.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що загибель Шеремета викликала в Кремлі серйозне занепокоєння, та підкреслив російське громадянство журналіста.

“Вбивство російського громадянина і журналіста в Україні – це привід для дуже серйозного занепокоєння в Кремлі. Ми сподіваємося на неупереджене і швидке розслідування з тим, щоб притягнути до відповідальності тих, хто стоїть за цим вбивством”, – повідомив речник Путіна.

Різкіше висловилася директорка департаменту інформації і преси МЗС Росії Марія Захарова.

“У Києві вибухнув автомобіль, в якому знаходився Павло Шеремет. Професіонал, який не боявся говорити владі, що про неї думає. Різній владі, в різні часи. І за це його поважали.
Україна (не країна, а система) стає братською могилою журналістів і журналістики”, – заявила речниця Міністерства закордонних справ РФ через “Фейсбук”.

Глава комітету Держдуми Російської Федерації у справі СНД Леонід Слуцький у свою чергу заявив: “Вбивство Павла Шеремета, хоч би якими були його мотиви, безумовно, кидає тінь на стан свободи слова в Україні. Коли на вулицях Києва підривають журналістів, ні про яку демократію, тим більше її відповідність євространдартам, говорити не доводиться”.

Агенція РІА “Новости” наводить думку Слуцького з приводу заяв українських коментаторів про зацікавленість Росії в дестабілізації всередині України через убивство Шеремета.

“Як завжди, в Києві намагаються перевести з “хворої голови на здорову” й у всіх своїх прорахунках звинуватити Росію. Сподіваюся, що українські правоохоронні органи докладуть усіх зусиль, щоб знайти й покарати не лише виконавців, а й замовників убивства Шеремета, а не будуть знову шукати “міфічну руку Москви”, – сказав глава комітету, висловивши співчуття рідним і близьким журналіста.

Читайте також:
“Є лише одна сила, якій це вигідно”: реакція соцмереж на вбивство Павла Шеремета

Версія про “російський слід” ігнорується і в одному з провідних російських інтернет-видань Lenta.ru. Натомість сайт наводить коментар українського політолога, який заявляє, що Росії це невигідно.

Вадим Карасьов: “Схиляюся до кримінальної версії. Він (Шеремет) копав низку невідомих, але темних справ, в тому числі були розслідування по Одеській області та ряд інших самостійних копаній. Мабуть, вийшов на дуже велику рибу і зачепив чиїсь інтереси. Я його добре знав – він дуже допитливий і чесний журналіст. Напевно, за це і поплатився…”

Як пише Lenta.ru, “заяви про можливий «російський слід» він (Карасьов) висміяв”.

“Навіщо це Росії? Їм, навпаки, потрібно, щоб у нас було більш-менш спокійно, щоб вирішити проблему з Донбасом, щоб призначити вибори. А будь-яка нестабільність зриває реалізацію мінських угод”, – упевнений Карасьов.

* * *

Сполучені Штати Америки сподіваються, що вбивство Павла Шеремета буде повністю розслідуване, а винні – притягнуті до відповідальності.
Про це йдеться у повідомленні посольства США.

“Ми шоковані й засмучені звісткою про смерть відомого журналіста Павла Шеремета, котрого було вбито безпрецедентним вибухом автомобіля сьогодні вранці в Києві”, – сказано в повідомленні.

“Павло жив цілеспрямованим і чесним життям в кількох країнах. Ми поважаємо його як безстрашного професіонала і прихильника свободи слова, Революції гідності, котрий прагнув кращого майбутнього для України”, – зазначили в американській амбасаді.

Також у прес-релізі зазначається, що США “вітають заяви поліції і генерального прокурора, що обставини вбивства будуть повністю розслідувані і винні будуть притягнуті до відповідальності”.

Дипломатичне представництво висловило співчуття колегам Шеремета, Олені Притулі, його родині, численним друзям та захисникам свободи слова і ЗМІ в Україні.

* * *

Представник ОБСЄ з питань свободи слова Дуня Міятович закликає покарати винних у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Про це вона написала на своїй сторінці у “Твіттері”.

“Виконавці і організатори цього вбивства повинні бути притягнуті до відповідальності”, – написала пані Міятович.

* * *

Голова Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт назвав загибель журналіста Шеремета атакою на свободу ЗМІ.

“Вбивство Павла Шеремета: прикра атака на свободу слова і безпеку журналістів. Необхідно повне розслідування, щоб притягнути до відповідальності винних”, – написав глава ПАРЄ у своєму мікроблозі в Твіттері.

Аграмунт також висловив співчуття родині та близьким загиблого.

Читайте також:
До розслідування вбивства Шеремета залучили ФБР. Луценко назвав головні версії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна