МОК відклав рішення щодо Росії на Іграх в Ріо, але застосував низку інших жорстких санкцій

 

Міжнародний олімпійський комітет відтермінував рішення щодо участі чи неучасті всіх російських спортсменів в Іграх у Ріо-де-Жанейро, які стартують 5 серпня, але ухвалив низку інших санкції проти Росії.

Зокрема, МОК відмовив у доступі на Олімпіаду-2016 в Ріо російським спортивним чиновникам, які фігурують в доповіді спецкомісії Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА).

Читайте також:
Росію можуть усунути від Олімпіади вже завтра. Допінг прикривало ФСБ, – розслідування

Імена всіх функціонерів МОК не назвав. У числі інших у доповіді ВАДА згаданий міністр спорту РФ Віталій Мутко – він точно не отримає акредитації на Олімпійські ігри.

МОК попередив, що під егідою Міжнародного олімпійського комітету не проводитимуться спортивні змагання в Росії. Це стосується, зокрема, Європейських ігор, які планується провести в 2019 році (на прийняття ЄІ претендували Казань і Сочі).

МОК також закликав усі міжнародні федерації олімпійських зимових видів спорту заморозити підготовку до змагань в Росії.

Для розслідування порушень у російському спорті МОК створив дисциплінарну комісію.

Крім того, окрема комісія перевірить ще допінг-проби всіх російських спортсменів, які брали участь в Олімпіаді в Сочі 2014 року.

МОК пообіцяв оцінити можливість відсторонення збірної Росії від Олімпіади в Ріо-де-Жанейро.
Під час розгляду цього питання буде враховано рішення спортивного арбітражного суду, який 21 липня має відповісти на скарги російських легкоатлетів, відсторонених від змагань.

Читайте також:
Гамбургер без квасу”. Від Олімпіади в Ріо можуть усунути всіх російських спортсменів, – ЗМІ

Як відомо, в доповіді незалежної комісії ВАДА йдеться про систематичне застосування допінгу в російському спорті та причетності спортивних керівників до приховування позитивних допінг-проб на Олімпіаді в Сочі та ін. Розслідування показало, зокрема, що Віталій Мутко особисто розпорядився приховати пробу одного з футболістів, а до підміни сечі з аналізами було причетне ФСБ.

Після публікації доповіді ВАДА президент РФ Володимир Путін розпорядився тимчасово відсторонити від посад спортивних функціонерів, які безпосередньо причетні до порушень. Зокрема, був відсторонений заступник міністра спорту РФ Юрій Нагорних. Але Мутко залишився на своїй посаді.

Раніше через викриття системного застосування допінгу від Олімпіади в Ріо усунули збірну Росії з легкої атлетики.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна