НАЗК намагається відстрочити електронне декларування керівників держави й вищих держслужбовців, – РПР

 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) планує внести зміни у своє рішення від 10 червня та змінити дати запуску системи електронного декларування службовців. Про це із занепокоєнням повідомляють активісти “Реанімаційного пакету реформ”.

Як стало відомо РПР, 15 серпня цього року планується розпочати декларування не всіх осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а лише їх окремих категорій. Серед них – народні депутати, депутати місцевих рад, судді, прокурори, інші службовці нижчого рівня.

“Тоді як найвищі посадові особи держави – президент України, прем’єр-міністр України, голова Верховної Ради України, члени уряду, генеральний прокурор, голова СБУ та інші – подаватимуть свої декларації за 2015 рік пізніше”, – зазначено в повідомленні РПР.

“Вважаємо, що це є спробою найвищих посадових осіб відтермінувати для себе введення електронного декларування з тим, щоб у вересні-жовтні змінити законодавство або іншим чином заблокувати роботу системи електронного декларування”, – наголошує “антикорупційна група РПР”.

Аналітики “Реанімаційного пакету реформ” нагадують, що це не перша спроба політиків не допустити запуску нової системи декларування або підірвати її дієвість.

  • На початку року лише спільними зусиллями громадськості та міжнародних організацій вдалося попередити руйнівні зміни до Закону “Про запобігання корупції” та ухвалити компромісні поправки до закону.
  • На розгляді Конституційного Суду зараз перебуває подання про неконституційність положень Закону, задоволення якого призведе до скасування ключових норм щодо електронного декларування.
  • Крім того, народні депутати та уряд розробляють законопроект про “нульову декларацію”, який звільнить від відповідальності за недостовірні відомості в майновій декларації і незаконне збагачення.

Натомість в РПР підкреслюють: невідкладний початок роботи системи електронного декларування є зобов’язанням України перед МВФ та ЄС у рамках візової лібералізації.
Запуск електронного декларування очікувався ще минулого року, але затримався через тривалий процес формування НАЗК.

10 червня Національне агентство визначило дати запуску системи: 15 серпня – для вищих посадових осіб, 1 січня 2017 року – для решти службовців. 15 червня акти, що потрібні для роботи системи декларування, були передані до Мін’юсту для їх державної реєстрації, про завершення якої поки що не відомо. Державна реєстрація в Мінюсті та офіційне оприлюднення Мін’юстом актів НАЗК є умовою для набрання ними чинності. Для запуску системи потрібно також отримати підтвердження відповідності захисту інформації в системі від спеціального державного органу – Держспецзв’язку.

У зв’язку з цим РПР вимагає:

від НАЗК: не вносити зміни в ухвалені 10 червня акти щодо запуску і роботи системи електронного декларування;

від Президента та Прем’єр-міністра: забезпечити вчасний початок роботи системи електронного декларування без жодних подальших затримок з тим, щоб всі найвищі посадові особи почали декларувати своє майно, доходи і витрати вже з 15 серпня.

Читайте також:
Член НАЗК від громадськості звинуватив керівників Агенції в саботажі й узурпації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна