Парубій: Конституційне рішення ВР про децентралізацію можливе після вилучення норми про Донбас

 

Верховна Рада наразі не має наміру голосувати в цілому за проект закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації, який містить норму про особливості місцевого самоврядування в деяких районах Донецької і Луганської областей.
Про це заявив голова парламенту Андрій Парубій на прес-конференції в Києві у внутрішньому дворі будівлі ВР за підсумками IV сесії.

“Зараз у мене немає підстав говорити про внесення змін до Конституції щодо децентралізації”, – сказав спікер.

При цьому Андрій Парубій визнав, що норма стосовно Донбасу, яка не має відношення до децентралізації, гальмує всю реформу в цій сфері.

Відповідаючи на запитання, чи можна вважати цей законопроект знятим з розгляду через те, що на сесії Верховної Ради його не було розглянуто і з огляду на тлумачення Конституційного Суду щодо строків розгляду конституційних змін, спікер зазначив: думки юристів в цьому питанні розходяться.

“Одні юристи вважають, що ми не можемо [продовжувати розгляд], інші юристи кажуть, що ми можемо законодавчим актом перенести ще на одну сесію можливість розгляду цього законопроекту”, – сказав Андрій Парубій.

Голова ВР також допустив, що під зміни до Конституції щодо децентралізації можна буде знайти більшість у сесійній залі, якщо з проекту буде вилучено норму про особливості місцевого самоврядування в деяких районах Донецької і Луганської областей.
Це фактично означатиме, що законодавчий процес змін до Конституції в частині децентралізації влади слід буде почати спочатку.

“Коли в залі є єдність, немає проблем проголосувати ще раз, можливо, без одного пункту, направити до Конституційного Суду і на наступній сесії розглянути”, – заявив спікер.

Він зазначив, що децентралізація влади в Україні відбувається незалежно від змін до Основного закону – на рівні Податкового кодексу, бюджету. Однак, на думку Парубія, зміни до Конституції полегшили б цей шлях.

Для ухвалення реформи щодо децентралізації, за словами голови ВР, потрібні політична воля та певні юридичні рішення.

“Якщо ми в залі знайдемо політичний консенсус, ми зможемо швидко пройти процедурні моменти… Питання змін до Конституції щодо децентралізації: коли буде політична воля, ми знайдемо всі необхідні юридичні рішення, щоб можна було ввести в дію напрацьовані експертним середовищем зміни до Конституцію щодо децентралізації”, – сказав Парубій на прес-конференції.

Читайте також:
Голова ВР закликав почати децентралізацію заново,
вилучивши пункт про “особливий статус Донбасу”

Щодо законопроекту про вибори в окремих районах Донецької й Луганської областей, то Андрій Парубій зазначив: “Коли деякі депутати з жахом говорять, що ось-ось винесуть закон [про вибори на Донбасі], завтра або післязавтра, я відповідаю: без проходження всіх процедур ніякий закон не може з’явитися у Верховній Раді України”.

Як відомо, четверта сесія ВР VIII скликання закрилася 15 липня. Цього тижня депутати формально працюють у комітетах, після чого в роботі парламенту оголошена перерва до початку вересня.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна