Парубій: Для перевиборів немає підстав, а щодо нової виборчої системи – консенсусу

 

Підстав для дострокових виборів парламенту немає. Про це заявляє голова Верховної Ради Андрій Парубій.

“Я не бачу жодних підстав для дострокових виборів”, – сказав спікер під час прес-конференції у дворі ВР, що підсумувала четверту сесію VIII скликання.

За словами Парубія, дестабілізація в Україні “через проведення дострокових виборів є не український сценарій, а сценарій зовнішній”.

При цьому голова ВР сподівається, що з поновленням роботи парламенту восени почнеться дискусія між фракціями щодо змін до виборчого законодавства.

“Ми вислухали авторів усіх законодавчих актів, що зареєстровані у Верховній Раді, ми їх направили до всіх фракцій парламенту з тим, щоб на осінь ми могли вже розпочати дискусію не просто між експертами, а між головами фракцій”, – сказав Парубій, відповідаючи на запитання агентства “Інтерфакс-Україна”.

“Я дуже розраховую і сподіваюся, що ми зможемо зробити революційні зміни у виборчій системі”, – додав спікер.

Він зазначив, що у парламенті наразі немає консенсусу щодо зміни виборчої системи і щодо відповідного законопроекту.

За словами спікера, в парламенті є прибічники збереження мажоритарної складової виборів, є прибічники закритих партійних списків, є також багато прихильників відкритих списків.

Робоча група, створена за ініціативою Парубія серед представників фракцій і експертів, наразі не знайшла консенсус стосовно жодного з проектів змін до законодавства щодо виборів, розпоів спікер.

Також голова Верховної Ради висловив на прес-конференції сподівання, що парламент зможе розробити та затвердити зміни до регламенту ВР про спрощену процедуру зняття депутатської недоторканності. Парубій не виключає, що ці зміни будуть внесені і до Конституції України.

“Ці зміни готуються, але якщо говорити концептуально, якби ми раніше зняли недоторканність з депутатів, хоча б як з суддів, хоча б обмежили б імунітет… Якщо ми побачимо, що є 300 голосів для того, щоб внести ці зміни до Конституції, будемо пропонувати внести зміни до регламенту, зокрема щодо спрощення процедури зняття депутатської недоторканності”, – сказав Андрій Парубій.

Він зазначив, що в парламенті наразі працюють над питанням “спрощеної процедури зняття депутатської недоторканності”.

Читайте також:
Парубій: Конституційне рішення ВР про децентралізацію можливе
після вилучення норми про Донбас

Як відомо, четверта сесія ВР VIII скликання закрилася 15 липня. Цього тижня депутати формально працюють у комітетах, після чого в роботі парламенту оголошена перерва до початку вересня.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна