На Одещині стартують навчання “Сі бриз-2016” за участю військових 13 країн

 

Українсько-американські навчання “Сі бриз-2016” (“Морський бриз”) стартували в понеділок, 18 липня. Про це повідомляє офіційний сайт Міністерства оборони України.

Як інформує прес-центр командування Військово-морських сил ЗСУ, навчання відбудуться у північно-західній частині Чорного моря, Одеській та Миколаївській областях, і триватимуть до 30 липня.

У морській компоненті буде задіяно понад 25 кораблів, катерів і суден забезпечення України, США, Туреччини та Румунії.

Загалом у навчаннях “Сі бриз-2016” візьмуть участь до 4 тисяч осіб із 16 країн світу: України, США, Болгарії, Великобританії, Греції, Грузії, Італії, Іспанії, Литви, Молдови, Норвегії, Польщі, Румунії, Туреччини, Швеції і Фінляндії.
Планується також задіяти 20 літаків і вертольотів, понад 140 одиниць автомобільної і бронетехніки.

За планом навчань, більш масштабною, ніж у попередні роки, буде берегова компонента. В її рамках буде відпрацьовано взаємодію багатонаціональної тактичної групи, яка проведе операцію “в кризовому регіоні” за стандартами НАТО за участю морських піхотинців і спеціальних підрозділів України, США, Молдови та Грузії.

Також відпрацьовуватиметься морське й повітряне десантування в Одеській області, дії артилерії під час проведення протидесантної оборони, подолання водної перешкоди із залученням інженерних підрозділів, спеціальні дії із гарантування безпеки на приморському напрямку, повітряне прикриття висадки десанту.

Від України, окрім ВМСУ та Держприкордонслужби, в маневрах візьмуть участь особовий склад і техніка Сухопутних військ та Повітряних сил ЗСУ, Національної гвардії України.

Туреччина наразі не повідомляла про намір змінити своє представництво на навчаннях “Сі бриз-2016” у зв’язку зі спробою військового перевороту, що стався в ніч на суботу. Про це повідомив журналістам на прес-конференції в Одесі в понеділок перший заступник командувача Військово-морських сил Збройних сил України Андрій Тарасов.

На уточнювальне запитання агентства “Інтерфакс-Україна”, коли прибудуть до Одеси турецькі військові, він відповів: “Турецькі військові прибудуть на навчання за планом”.

На цій прес-конференції заступник начальника навчань з американської сторони – капітан другого рангу Кеннет Енгл повідомив, що американські військові готові до можливих провокацій з боку Росії під час “Сі бризу”.

“Ми не хочемо провокувати ніякої відповіді, але плануємо повноцінно брати участь у навчаннях”, – сказав він.

Українсько-американські навчання серії “Сі бриз” відбуваються з 1997 року щорічно згідно з Меморандумом про взаєморозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин між Міністерством оборони США та Міністерством оборони України від 1993 року.
Такі маневри проводяться з метою підготовки та нарощення бойової готовності Військово-морських сил України на двосторонній основі і є відкритими для інших країн.

Нагадаємо, нещодавно на Яворівському полігоні нещодавно закінчилися найбільші сухопутні україно-американські навчання – “Репід трайдент-2016” за участю військових 13 країн.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна