Другі роковини трагедії MH17: Порошенко обіцяє домогтися покарання для винних у катастрофі “Боїнга”

 

Україна спільно з міжнародними партнерами працює над створенням міжнародного механізму для притягнення до відповідальності всіх злочинців, винних у збитті малайзійського “Боїнга-777”.
Про це повідомив президент України Петро Порошенко на своїй офіційній сторінці у “Фейсбуці” в день других роковин катастрофи рейсу MH17, збитого 17 липня 2014 року над Донбасом із ракетної установки “Бук”.

“Два роки тому в небі над окупованою Росією частиною Донбасу стався жахливий злочин, що забрав життя 298 людей. Цивільний літак, малайзійський «Боїнг-777», був збитий російськими терористами із завезеної з Росії зброї російського виробництва.

Уся Україна, кожен мешканець нашої держави відчув у своєму серці біль невідворотної втрати. Ми щиро співчували, і зараз співчуваємо усім тим сотням людей, у чиї домівки 17 липня 2014 року прийшла смерть”, – зазначив Порошенко.

“Ми не знали, що таке тероризм, поки його до нас не почала експортувати Росія“, – наголосив президент.

“Сьогодні багато вже зроблено для того, щоб злочинці понесли заслужене покарання. Рада безпеки Нідерландів провела всеохоплююче технічне розслідування причин катастрофи. Під егідою Офісу прокурора Нідерландів наразі завершується кримінальне розслідування злочину”, – нагадав Порошенко.

За його словами, Україна спільно з Австралією, Бельгією, Малайзією та Нідерландами “активно працює над створенням міжнародного механізму для притягнення до відповідальності усіх осіб, винних у збитті літака”.

Натомість “Росія, зловживаючи правом вето, заблокувала рішення Ради Безпеки ООН про утворення Міжнародного трибуналу для розслідування збиття МН17, що є непрямим і логічним доказом її причетності до злочину”.

“Незважаючи на це, ми спільно з партнерами робимо все необхідне для забезпечення притягнення до відповідальності всіх винних у цій трагедії”, – запевнив глава Української держави.

Президент пообіцяв “надалі боротися за те, щоб кожен злочинець, винний у збитті літака, поніс заслужене і невідворотне покарання”.

Також Порошенко розмістив анімаційний ролик пам’яті жертв рейсу МН17.

Ті самі думки містяться й у відозві посольства України в США з нагоди других роковин трагедії МН-17.

“Висновкам міжнародного розслідування та справедливому прагненню притягнути до відповідальності винних у збитті 17 липня 2014 р. пасажирського літака «Малайзійських авіаліній» протиставляються спроби фальсифікації доказів та блокування Росією рішень РБ ООН. Навіщо це потрібно, якщо не для приховання правди, яка лякає тих, хто хоче уникнути правосуддя?” – зазначено в повідомленні дипломатичного представництва.

На ФБ-сторінці амбасади розміщено підбірку з бойовиками-мародерами на місці найбільшої авіакатастрофи в історії України під селом Грабове на Донеччині:

Як писалаНовинарня, експерти британського сайту громадянської журналістики Bellingcat встановили, що літак рейсу МН17 був збитий із зенітно-ракетного комплексу “Бук” за номером “332”, який належить російській 53-й бригаді ППО ЗС РФ, що базується в Курську.

Нагадаємо, що авіакатастрофа пасажирського літака Boeing 777 “Малайзійських авіаліній”, який летів із Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року поблизу населеного пункту Грабове (не підконтрольна Україні територія Донецької області). Жертвами катастрофи стали 298 людей, серед яких 15 членів екіпажу.

14 липня Малайзія внесла до Ради безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування падіння Boeing 777. Цю ідею підтримали також Нідерланди, Україна, Австралія і Бельгія. У Кремлі назвали цей крок передчасним і заблокували документ.

Читайте також:
Експерти Bellingcat назвали людей, відповідальних за катастрофу рейсу MH17

За що отримав Георгіївський хрест російський офіцер із підрозділу, який, імовірно,
збив Боїнг MH17

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна