Військовий прокурор вважає наслідки амністії учасників АТО “страшними для країни”

 

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос виступає проти амністії для військових за злочини, скоєні під час АТО, і вважає її наслідки “страшними” для держави, але буде виконувати ухвалений парламентом закон про таку амністію. Про це Матіос повідомив в інтерв’ю програмі “Лівий берег” на телеканалі “24”.

Відповідаючи на запитання, як він ставиться до заяви генпрокурора Юрія Луценка під час суду над “айдарівцем” Валентином Лихолітом (“Батею”) про те, що “не можна застосовувати закони мирного часу до подій війні”, Анатолій Матіос сказав: “В нас була досить серйозна, світоглядно дещо несумісна, дискусія з генеральним прокурором. Він має багато політичного досвіду, і його заява – політична. Але ми повинні виконувати нещодавно прийнятий Закон України «Про амністію». І ми будемо його виконувати”.

За словами військового прокурора, “це амністія людей, які перебували в зоні АТО, обвинувачених або засуджених за вчинення злочинів, які не є особливо тяжкими проти життя і здоров’я. В законі йде перелік статей, за якими кримінальної відповідальності вдасться уникнути. В основному, мова йде про злочини середньої тяжкості”.

“Це досить складна і страшна річ для держави… Громадяни України мають виконувати державні закони. Але, на моє глибоке переконання, ця практика є досить поганою”, – заявив Матіос.

Військовий прокурор вважає, що амністія для учасників АТО “може стати підставою для подальшої амністії уже з тієї сторони” – бойовиків “ДНР/ЛНР”.

“То громадяни України. Ми не відділили Донбас. Якщо “нашим” можна, чого не можна іншим?” – риторично запитав Анатолій Матіос.

Коментуючи затримання прокуратурою власне колишнього начальника штабу добровольчого батальйону “Айдар” Валентина Лихоліта, військовий прокурор сказав: “Півтора роки ми розслідуємо кримінальні провадження про вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів в зоні АТО представниками збройних сил, зокрема підрозділу “Айдар”. Дуже незначна частина “Айдару” має відношення до вчинення тяжких злочинів. Ті підозри, які були висунуті “Рубєжу” (він же Радченко) й “Баті” (він же Лихоліт) – вони майже ідентичні. І Лихоліт був арештований на підставі наданих прокурорами доказів, і “Рубіж” – за аналогічним складом злочину. Я готовий схилити голову перед кожним захисником Вітчизни, який проливав свою кров, але це не дає йому індульгенції“.

“Ставити під загрозу людське життя за 150 км від лінії розмежування тільки з метою пограбування, щоб отримати гроші, а не автомобіль для військових потреб, при цьому в пазуху жінкам ставити гранати, – це не саме позитивне військове переможне рішення”, – заявив Матіос.

Військовий прокурор залишивши без відповіді твердження Валентина Лихоліта про те, що його затримання є замовленням Сергія Мельничука – нардепа і колишнього комбата “Айдару”, який нібито заплатив військовій прокуратурі та суду за арешт “Баті”.

“Я не коментую позицію людей, які перебувають під слідством”, – сказав Анатолій Матіос.

Нагадаємо, 1 липня Генпрокуратура повідомила про відозру двом колишнім добровольцям “Айдару”, обвинуваченим у бандитизмі й грабежах в зоні АТО 2014 року. З’ясувалося, що це Валентин Лихоліт (“Батя”) та Ігор Радченко (“Рубєж”).

Лихоліту обрали запобіжний захід – арешт, але під тиском народних депутатів, громадських активістів і ветеранів АТО суд змінив його на звільнення на поруки депутатів.

Під час протистояння в суді генпрокурор Юрій Луценко поспілкувався з Лихолітом і визнав, що за вчинки на війні не можна карати за законами мирного часу і Рада має ухвалити закон про амністію для військових.

Читайте також:
Активісти і нардепи перекрили Хрещатик, вимагаючи звільнення арештованого “айдарівця” Баті

Про запобіжний захід Радченку не повідомлялося, при тому що громадські активісти вважають, що його провини значно більші за Батині. Однак 11 липня “Рубєжа” так само звільнили на депутатські поруки.

7 липня парламент прийняв закон про амністію для учасників АТО за злочини середньої тяжкості.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна