Єдина україномовна газета Криму тепер виходитиме в Києві. Не без конфлікту

 

Газета “Кримська світлиця” – єдине україномовне видання, яке виходило в Криму, – відновила свою роботу в Києві.
Як повідомив сайту Крим.Реалії директор українського “Національного газетно-журнального видавництва” Андрій Щекун, газета має з’явитися в продажу вже цього тижня.

“Ми вже направили відповідні листи в «Союздрук», а також в Укрзалізницю – щодо відновлення періодичності видання, продажу в кіосках і поїздах. Завтра, 12 липня, має бути рішення «Союздруку» щодо поновлення договору. Можливо, вже на цьому тижні газета з’явиться в продажу в кіосках”, – зазначив Щекун.

За його словами, газета виходитиме щоп’ятниці. Поки що видання можна отримати за передплатою. Оформити її можна тільки на материковій Україні, в будь-якому відділенні державного підприємства «Укрпошта».

14 березня 2016 року вийшов наказ гендиректора “Національного газетно-журнального видавництва” про переведення редакції “Кримської світлиці” з Сімферополя, де вона виходила 24 роки, до Києва.

Переможцем оголошеного на початку червня конкурсу на посаду головного редактора газети став сімферополець, філолог Віктор Мержвинський. Донедавна він перебував у зоні АТО, де служив у лавах ЗСУ.

Відновленню єдиної україномовної газети Криму в Києві передував тривалий конфлікт між кримською редакцією та її засновниками. Коли в березні редакцію “Кримської світлиці” було переведено до Києва, а її головному редакторові Вікторові Качулі разом із колективом запропонували переїхати до столиці або оформити трудові угоди.

Як запевняють у “Національному газетно-журнальному видавництві”, Качула обидва варіанти відкинув і через два місяці був звільнений “за систематичну відсутність на робочому місті”.

Нова команда видання повністю сформована з кримчан. Газета виходитиме накладом у тисячу примірників. Перший номер київська редакція “Кримської світлиці” випустила в червні на восьми сторінках.

Водночас паролі доступу й інструменти керування сайтом та сторінкою “Кримської світлиці” у “Фейсбуці” залишаються у попереднього головреда Віктора Качули. У зв’язку з цим НГЖВ розробляє нову інтернет-сторінку газети, яку обіцяють презентувати найближчим часом.

Друковану версію газети планується поширювати переважно на території Херсонської області, у тому числі в потягах, які прямують у напрямку окупованого півострова, а також на всіх пропускних пунктах, що ведуть до Криму.

У Криму поширення “Кримської світлиці” заблоковано окупаційною владою.

Газета “Кримська світлиця” видавалася в Криму з 1992 року. Її засновники – Міністерство культури України, товариство “Просвіта” і трудовий колектив редакції.
У друкованому вигляді випуск газети було припинено в травні 2015 року, відтоді видання існувало в електронному вигляді.

Читайте також:
Окупанти в Криму вдруге засудили українця за синьо-жовтий прапор біля хати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна