У збройному конфлікті в Південному Судані загинуло двоє миротворців ООН. Українці не постраждали

 

У Південному Судані, який останніми днями знову опинився на межі громадянської війни, оголошено перемир’я. Лідер країни Салва Киїр та віце-президент Рієк Машар закликали свої війська негайно згорнути бойові дії, повідомляє Euronews.

У 2011-му, рівно п’ять років тому, країна проголосила незалежність від Судану, що допомогло припинити найдовшу громадянську війну на Африканському континенті.

Проте наприкінці 2013 року заворушення почалися вже в межах Південного Судану, коли глава держави заявив про запобігання спробі державного перевороту з боку віце-президента. Так у країні розпочався збройний конфлікт між представниками домінуючої народності дінка, до якої належить президент Киїр, і племені нуер, інтереси якого представляє Машар.

У серпні 2014 року сторони уклали угоду про перемир’я й домовилися про створення перехідного уряду єдності, але бої періодично поновлюються.

Після того, як 8 липня сутички спалахнули з новою силою, в Південному Судані за три дні загинуло понад 300 людей, серед яких – двоє миротворців ООН із Китаю.

Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй закликала сторони конфлікту негайно припинити збройне протистояння, щоб запобігти поширенню насильства. В ухваленій одностайно заяві Радбез “найрішучішим чином” засудив бої і висловив “особливий шок та гнів” через напади на будівлі ООН.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав Раду Безпеки негайно запровадити ембарго на постачання зброї до Південного Судану, задіяти додаткові санкції щодо лідерів та командувачів, які блокують втілення мирних домовленостей, і зміцнити миротворчу місію ООН у цій країні.

У складі миротворчих сил ООН у Південному Судані служать і українці. Як повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, у Джубі служать 21 офіцер Національної поліції та Нацгвардії.

Ніхто з них у результаті поновлення збройного конфлікту не постраждав.

“Щойно зміг переговорити з командиром українського персоналу місії ООН у Південному Судані, підполковником поліції Сергієм Мазуровим. Наші – всі живі й неушкоджені!” – написав Аваков.

Він також додав, що українська група посилено працює, надаючи допомогу постраждалим місцевим мешканцям, адже “обстановка у Джубі, незважаючи на спроби врегулювання конфлікту, залишається незмінною”.

Читайте також:
Повпред України в ООН: Пан Гі Мун втратив моральне право
говорити будь-що про конфлікт в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна