“Замість катастрофи?” Порошенко і Дуда домовилися поліпшувати україно-польські стосунки

 

У рамках робочого візиту до Варшави президент України Петро Порошенко провів зустріч із польським колегою Анджеєм Дудою. Прес-служба АП повідомила деталі переговорів, що відбулися сьогодні, 9 липня, на полях варшавського саміту НАТО.

Анджей Дуда подякував Петру Порошенку за вшанування жертв Волинської трагедії у Варшаві та назвав це “дуже потужним жестом, який розпочне новий етап у стосунках між українським та польським народами”.

Нагадаємо, раніше про таку оцінку Дудою вчинку Порошенко поінформувала польська сторона.

Як відомо, Петро Порошенко у Варшаві поклав квіти до пам’ятника жертвам Волинської трагедії, ставши на одне коліно перед ним.
Досі жоден з українських високопосадовців, що був із візитом у Варшаві, не відвідував Волинський сквер, де розташований пам’ятник.

Президент України, за повідомленням його прес-служби, запропонував президенту Польщі разом відвідати польське село Сагринь на Холмщині.
Як відомо, Сагринь – втілення трагедії українців у Польщі, де 10 березня 1944 року від рук поляків загинуло, за різними даними, від 700 до понад 1000 україсньких мешканців.

Співрозмовники також обмінялися думками щодо безпекової ситуації та низки питань двосторонніх взаємовідносин.

Глава Української держави висловив вдячність польському президенту за запрошення на Саміт країн НАТО та проведення у рамках цього заходу засідання Комісії Україна-НАТО на найвищому рівні.

“Співрозмовники високо оцінили рівень двостороннього співробітництва у сфері оборони. В цьому контексті було відзначено важливість укладення двосторонньої угоди про співробітництво в сфері оборони.
Лідери також наголосили на важливості спільного успішного досвіду взаємодії в рамках українсько-польсько-литовської бригади”, – ідеться в повідомленні прес-служби Порошенка.

Петро Порошенко запросив Анджея Дуду відвідати Україну під час святкування 25-ї річниці незалежності нашої держави.

Після цього “Твіттер” канцелярії польського президента повідомив, що “Анджей Дуда 24 серпня буде в Києві, де він візьме участь у святкуванні 25-ї річниці незалежності України”.

Як відомо, Сейм Польщі готується ухвалити рішення про визнання “геноцидом поляків” дій українців на Волині 1943 року, що підірве партнерські взаємини Києва і Варшави. Відповідну рекомендацію вже прийняв Сенат Польщі.

Читайте також:
Напередодні катастрофи. Україно-польські взаємини прямують
до кризи через “волинський геноцид”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна