СБУ з’ясувала, як російські спецслужби “накручують” голоси під петиціями до президента України

 

Служба безпеки України викрила механізм штучного накручення голосів при поданні петицій президенту. Як зазначають в СБУ, його створили російські спецслужби для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні.

“Зокрема, увагу оперативників спецслужби привернула петиція щодо запровадження на території Харківщини «особливого регіону розвитку «Слобожанщина», подана одним з членів колишньої компартії України”, – зазначається в повідомленні прес-центру СБУ.

Спільно з працівниками ІТ-відділу адміністрації президента, співробітники СБУ з’ясували, що голоси “накручували” з ІР-адрес, розташованих у Тирасполі (20%), Луганську (10%), Москві (6%), Краснодоні (3%) тощо.

Станом на 10 травня за цю петицію було віддано близько 45 тисяч голосів, з яких 20 тисяч було одразу видалено, бо вони належали “ботам”.

Із тих 25 тисяч підписів, які залишилися, лише 30% є реальними користувачами інтернету. Решта 70% “викликають обґрунтовану підозру на предмет автентичності та мають ознаки «ботів»”, зазначають у Службі безпеки.

Також повідомляється, що в рамках кримінального провадження оперативники спецслужби виявили факти надання послуг “голосування” з боку SMM- та SEO-компаній, які використовують власний ресурс фейкових акаунтів у соціальних мережах та поштових скриньок.

За попередніми даними, вартість їхніх послуг становить 7-10 гривень за голос.

Як писала Новинарня, 28 червня співробітники СБУ затримали 67-річну Аллу Александровську – секретаря харківського обкому забороненої Комуністичної партії України.

За даними спецслужби, разом зі своїм сином Олександром, якого оголошено в розшук, Александровська за завданням ФСБ Росії займалася підкупом місцевих рад Харківщини задля ухвалення ними відозв щодо федералізації і створення особливого регіону “Слобожанщина”.

Читайте також:
Суд у Харкові взяв 67-річну екс-депутатку від КПУ під арешт на два місяці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна