У США під час мітингу проти жорстокості поліції вбили п’ятьох поліцейських

 

Президент США Барак Обама назвав спланованою стрілянину по поліцейських у місті Даллас (штат Техас), у результаті якої п’ятеро правоохоронців загинули й шестеро отримали поранення.
Події в Далласі Обама прокоментував на початку прес-конференції за підсумками зустрічі з президентом Європейської Ради Дональдом Туском та головою Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером у Варшаві, де відкрився саміт НАТО, повідомляє CNN.

“Ми, безсумнівно, дізнаємося більше про їхні огидні мотиви. Але чітко можна заявити, що виправдання таким нападам чи іншому насильству щодо правоохоронців немає. Усі причетні до цих безглуздих убивств понесуть повну відповідальність”, – сказав Обама.

Він також розповів, що розмовляв із мером Далласа Майком Ролінгсом і запропонував йому допомогу.

Стрілянина сталася напередодні, 7 липня, під час мітингу протесту проти нещодавніх убивств двох афроамериканців білими правоохоронцями в Луїзіані та Міннесоті.

Під час мирної ходи раптово пролунали постріли, натовп почав розбігатися в усі боки. За даними поліції, кілька снайперів відкрили вогонь по правоохоронцях, які охороняли громадський порядок під час демонстрації.

У результаті поліцейської спецоперації з пошуку зловмисників один з імовірних убивця застрелився в оточенні, ще кількох затримано.

Правоохоронним органам стало відомо, що нападники планували також встановити вибухівку у центрі міста. Були виявлені щонайменше два підозрілих об‘єкти, знешкодженням яких займаються спецпідрозділи.

Акції протесту в низці міст Сполучених Штатів Америки почалися після того, як в інтернеті одне за одним з’явилися два зроблених у різних штатах відео, на яких поліцейські вбивають афроамериканців.

Перше відео було відзняте в місті Батон-Руж у вівторок, 5 липня, у штаті Луїзіана. На ньому двоє білих поліцейських стріляють у чорного чоловіка, який лежить на землі.

У четвер, 7 липня, в мережу виклали ще одне відео, в якому видно, як у штаті Міннесота поліцейський вистрелив в афроамериканця Філандо Кастільйо, коли той потягнувся за портмоне.

Після цього на вулиці Нью-Йорка, Лос-Анджелеса, Далласа та інших міст вийшли тисячі людей під гаслом Black Lives Matter (“Чорні життя мають значення”).

У той же день, коментуючи вбивства поліцейськими темношкірих, Обама наголосив, що це “не одиничні випадки, а часті прояви расової диференціації у правоохоронних органах, які мають непокоїти американських громадян”.

“Афроамериканців на 30% частіше, ніж білих, зупиняє поліція. Після зупинки у них у три рази більше шансів бути обшуканими. Їх удвічі частіше заарештовують. За минулий рік поліція застрелила вдвічі більше афроамериканців, ніж білих”, – повідомив президент США.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна