НАБУ заявляє про незаконність розслідування прокуратурою справи Василишина

 

Національне антикорупційне бюро вважає розслідування прокуратурою Києва проти заступника міністра охорони здоров’я Романа Василишина незаконним. Про це сказано в повідомленні прес-служби НАБУ.

“Посада затриманого заступника міністра відноситься до категорії “А”, а злочин, за яким прокуратура Києва веде досудове розслідування, є корупційним, а отже, у відповідності зі статтею 216 Кримінально-процесуального кодексу, цей злочин є підслідним Національному антикорупційному бюро”, – сказано в повідомленні.

Відповідно, процесуальне керівництво в цьому кримінальному провадженні від самого початку повинно здійснюватися спеціалізованими антикорупційними прокурорами, а всі процесуальні і слідчі дії (затримання, оголошення підозри, обрання запобіжного заходу і т.ін.) – детективами НАБУ, а не співробітниками органів прокуратури або інших правоохоронних органів.

Будь-яке втручання в чужу підслідність створює ризик визнання недопустимими доказів, як таких, що були отримані з порушенням процесуального законодавства, і відповідно, створює умови для уникнення підозрюваним відповідальності за скоєні кримінальні правопорушення.

Підслідність правопорушень чітко регулюється чинним законодавством. Згідно ч. 5 ст. 36 КПК забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, іншому органу досудового розслідування.

“Про порочність цієї практики, яка звела нанівець зусилля правоохоронців, свідчить прецедент з мером Вишгорода Олексієм Момотом. Він був  затриманий у квітні 2016 року СБУ та прокуратурою Київської області на отриманні хабаря в 1 млн євро, проте вже через два місяці Апеляційний суд м. Києва скасував  рішення суду першої інстанції про обрання щодо О.Момота запобіжного заходу через те, що “досудове розслідування здійснювалось неуповноваженим органом досудового розслідування, при цьому неякісно, з істотними порушеннями вимог КПК України”. Наразі Олексій Момот повернувся до виконання своїх обов’язків попри те, що досудове розслідування триває”, – нагадує НАБУ.

В повідомленні також зазначається, що подібні дії органів  прокуратури, які унеможливлюють ведення якісного досудового розслідування і отримання справедливого вироку суду, підривають довіру до усієї правоохоронної системи України, в тому числі до таких нових антикорупційних інституцій, як НАБУ і САП, покликаних викорінювати корупцію у найвищих ешелонах влади.

Читайте також:
Заступника міністра охорони здоров’я затримали через корупційні побори з пацієнтів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна