ВР у першому читанні схвалила узурпацію президентом призначення голів держадміністрацій

 

Верховна Рада ухвалила в першому читанні внесення змін у закон про державну службу, який дає президентові контроль над місцевими органами влади.
Прийняття законопроекту за основу підтримали 227 депутатів. Крім БПП і “Народного фронту”, переважно “за” голосували фракція “Опозиційного блоку” (27 депутатів із 43) та групи “Воля народу” (12 із 19) і “Відродження” (7 із 23).

Ідеться про альтернативний законопроект 4370-1, ініційований представником президента у ВР Артуром Герасимовим. Проект передбачає призначення президентом голів місцевих державних адміністрацій за поданням комісії не при Кабміні, як це передбачає Конституція, а при самому президентові.

Перед цим Рада відхилила основний законопроект №4370 авторства депутата від “Батьківщини” Альони Шкрум, який не містив таких норм – за нього проголосували лише 112 депутатів.

Перед голосуванням Альона Шкрум заявила, що прийняття альтернативного закону містить серйозні ризики узурпації влади президентом.
Вона додала, що цей закон дозволить головам місцевих адміністрацій бути членами партій і балотуватися на виборах.

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, депутат від “Батьківщини” Сергій Власенко заявив, що при розгляді законопроекту комітетом був сильний тиск з боку адміністрації президента, а саме – з боку заступника її голови Віталія Ковальчука.

“Повністю, тотально неконституційний законопроект. Є величезні загрози узурпації влади, яка знаходиться на місцях, у руках однієї особи – президента України Петра Порошенка”, – сказав Власенко.

Позафракційний Віктор Чумак у свою чергу з приводу голосування за проекти 4370 і 4370-1 зазначив у соцмережі: “Цікава філософія впроваджується у залі: все, що відповідно до закону та Конституції, – то популізм, все, що до політичної доцільності та інтересів АП – то державницька позиція.

Читайте також:
Порохова бочка. Два роки президентства Порошенка в оцінках експертів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна