Міжнародні експерти підтвердили артобстріли України з території Ростовської області РФ

 

Правозахисники міжнародної організації International Partnership for Human Rights (IPHR) знайшли підтвердження артилерійських ударів з території Російської Федерації по Луганській області у 2014 році.
Про це сьогодні, 7 липня, повідомила на прес-конференції в Києві координатор польових місій в Україні IPHR Світлана Валько.

“Влітку-восени 2014 року з території Російської Федерації було обстріляно зі ствольної і реактивної артилерії, як мінімум п’ять сіл на Луганщині... В одному з сіл, шостому, Красній Талівці, була здійснена атака за допомогою російських військових і після атаки відступ на територію Російської Федерації. Під час атаки на два з цих населених пунктів, Колісниківка і Камишне, була здійснена атака також на цивільні об’єкти і поранені мирні жителі. Як мінімум 29 будинків було зруйновано внаслідок цієї атаки з території Російської Федерації“, – розповіла Валько.

Вона зазначила, що дослідження ґрунтувалося на свідченнях очевидців і потерпілих, прикордонників, які в той момент проходили службу в даному регіоні, а також даних, зібраних у ході польових спостережень.

IPHR використовувала у своїй роботі супутникові знімки, з якими раніше працювали експерти Bellingcat, і дані, зібрані спостерігачами ОБСЄ, передає “Інтерфакс-Україна”.

У своєму звіті правозахисники також відзначають, що встановили існування як мінімум трьох таборів, де базувалися російські військові для здійснення атак на території України.
обстріл з території Росії 2014

Як видно з фото космічної зйомки, російські самохідні артилерійські установки (САУ) били з території Тарасівського району Ростовської області РФ.

 

“Ми знайшли номери військових частин, солдати яких брали участь у цих нападах. Ми визначили напрямок обстрілу з точністю, за допомогою снарядів які залишилися в землі, кратерів і вирв, супутникових карт. Ми визначили, який тип зброї використовувався, а саме – ствольна і реактивна артилерія. І ми можемо сказати, що на ці шість сіл, як мінімум були здійснені напади з території Російської Федерації”, – поінформувала Валько.

За її словами, цей звіт підготували для використання його в міжнародному судочинстві.

Читайте також:
Захарченко зізнався, що сепаратисти в 2014 році самі спалили село Кожевня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна