Керрі: Двері НАТО відчинені, але Україні туди ще зарано

 

Сполучені Штати Америки притримуються політики “відкритих дверей” НАТО і готові до прийняття в Альянс нових членів, коли ті будуть готові.
Про це заявив державний секретар США Джон Керрі на спільній прес-конференції з Петром Порошенком у Києві, повідомляє “Українська правда“.

Президент України, відповідаючи на питання журналістів про очікування від саміту НАТО, який відбудеться 8-9 липня у Варшаві, та засідання Комісії Україна-НАТО, сказав, що чекає на підтримку США.

“Ми очікуємо підтримки від Альянсу щодо позицій, які були задекларовані під час Бухарестського саміту. Ключовою з них є та, що двері НАТО відкриті для будь-якої європейської країни”, – наголосив Порошенко.

Керрі, у свою чергу, відзначив успіхи нашої держави в оборонній реформі, але наголосив, що для вступу в НАТО Україні ще багато належить зробити й попереду в неї “ще довгий шлях реформ в оборонному секторі”.

Держсекретар США нагадав, що Україна ще не ухвалила остаточного рішення щодо вступу в Північноатлантичний Альянс. “Порошенко сам сказав, що Україна ще не прийняла рішення, чи хоче вона подати заявку на членство в НАТО”, – наголосив Керрі.

За його словами, майбутнє залежатиме від рішень, прийнятих у Києв, “говорити про будь-що інше зараз буде передчасно”.

Керрі також запевнив, що міжнародні санкції проти Росії залишаться до повного виконання нею вимог щодо деокупації Криму та деескалації ситуації на Донбасі.

“З самого початку російського вторгнення в Крим Сполучені Штати заявляли, що ми не визнаємо спробу російської анексії й наші санкції стосовно Криму залишаться в силі до повного розв’язання цієї проблеми”, – заявив очільник зовнішньополітичного відомства США.

Він також повідомив, що в середу, 6 липня, президент США Барак Обама провів з цього приводу телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. За його словами, Путін висловив прагнення до якнайшвидшого припинення нинішніх конфліктів.

Керрі також повторив, що США вимагають деескалації ситуації на Донбасі і повернення Україні контролю над ним.

“Реальне припинення вогню, необмежений доступ ОБСЄ до всієї території Донбасу включно з кордоном, звільнення всіх заручників, вільні вибори на Донбасі за стандартами ОБСЄ і згідно з українською Конституцією, виведення всіх військових сил і техніки і повернення суверенітету України до меж міжнародно визнаних кордонів”, – перелічив складові цих вимог глава Держдепу.

Також Держсекретар США зазначив, що “Україна зробила величезні зусилля щодо виконання Мінська”.

І повідомив, що США додатково виділять офіційному Києву 23 мільйони доларів гуманітарної допомоги для жителів Донецької і Луганської областей.

А Петро Порошенко розповів, що переговори з Керрі були “дуже плідними”.

“Цей візит є глибоко символічним і ми дуже цінуємо ваш приїзд. Це факт високої довіри, яку надають США і свідчення ефективної координації, яку ми досягли між Києвом і Вашингтоном”, – звернувся він до гостя.

“Сьогоднішні плідні переговори свідчать про глибоке змістовне наповнення українсько-американського стратегічного партнерства від нашої співпраці у сфері реформ до спільної протидії у сфері безпеки”, – сказав українськи президент.

Він також повідомив, що на саміті НАТО у Варшаві проведе зустріч із лідерами США, Німеччини, Франції, Великої Британії та Італії.

“На цьому саміті відбудуться дві надзвичайні події. Перше – це засідання Комісії Україна-НАТО на вищому рівні, і друге – зустріч в унікальному форматі, у форматі країн “Великої п’ятірки”: США, Німеччина, Франція, Велика Британія та Італія, так само, як ми зустрічалися в Уельсі в 2014 році. І передбачено достатньо часу для того, щоб ми в такому форматі з лідерами країн “Великої п’ятірки” обговорили питання безпеки і питання реформ в Україні”, – сказав Порошенко.

“Це – також підтвердження особливого партнерства. В Україні очікують, що за результатами зустрічей у форматі саміту НАТО – і в форматі Комісії Україна-НАТО, і в форматі “Великої п’ятірки” й України, – ми скоординуємо заходи подальшого забезпечення примусу Росії до повної імплементації Мінських домовленостей і початку деокупації Криму”, – висловив сподівання глава Української держави.

 

Окрім того, він розраховує, що на саміті НАТО будуть ухвалені рішення про продовження співпраці з Україною в рамках чинних проектів і про старт нових програм.

 

Як повідомляла Новинарня, 7 липня державний секретар США Джон Керрі прибув до Києва з одноденним візитом, щоб зустрітися з президентом і прем’єр-міністром України.

Уже завтра, 8 липня, Джон Керрі та Петро Порошенко вилетять до Варшави на саміт НАТО, “на полях” якого заанонсована зустріч Порошенка з президентом США Бараком Обамою.

Читайте також:
Порошенко обговорив з Меркель саміт НАТО та продовження санкцій проти РФ

В НАТО розповіли, які теми обговорять на Варшавському саміті

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна