Теракти в Багдаді: понад 80 загиблих, сотні людей поранено

 

Щонайменше 82 людини загинули й 200 отримали поранення у результаті двох вибухів, що пролунали в ніч із 2 на 3 липня в столиці Іраку – Багдаді. Відповідальність за теракти взяла на себе “Ісламська держава”, повідомляє Reuters.

ОНОВЛЕНО
У понеділок, 4 липня, міністерство охорони здоров’я Іраку оприлюднило нові дані щодо нападів у Багдаді: щонайменше 213 загиблих, понад 200 поранено.

Найбільше життів забрав перший вибух – замінована вантажівка-рефрижератор злетіла в повітрі близько опівночі в центральному районі Каррада, де розташовано багато кафе, центрів та розважальних закладів.

У цей час там було дуже багато людей, адже у мусульман триває священний піст Рамадан, під час якого можна їсти, пити й розважатися лише після заходу сонця.

Серед загиблих – багато дітей.

У заяві, поширеній в інтернеті, бойовики ІДІЛ стверджують, що теракт скоїв смертник.

Другий вибух стався трохи пізніше в північній частині Багдада, в районі Аль-Шааб, заселеному переважно шиїтами. Там вибухнув автомобіль, припаркований на узбіччі біля ринку. Як повідомляє ВВС, цей теракт забрав життя п’ятьох людей.

Постраждалий від великого вибуху район Каррада відвідав прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді. Але там його зустрів розлючений натовп, який закидав кортеж глави уряду камінням.
Іракців обурює, що влада не може захистити їх від терористів.

За інформацією BBC,  хакери зламали сайт міністерства внутрішніх справ Іраку й розмістили на ньому моторошну фотографію загиблої дитини і малюнок із фальшивим детектором вибухівки – “одним з непотрібних пристроїв, які досі використовуються в Багдаді на блокпостах, через які проїжджають начинені вибухівкою автомобілі та смертники”.

Минулого тижня іракські силовики відбили у терористичного угруповання “Ісламська держава” місто Фаллуджа, яке, за словами представників влади, було “стартовим майданчиком” для нападів на Багдад.

Проте ІДІЛ досі контролює величезні території на півночі та заході країни, зокрема й друге за величиною місто Іраку – Мосул.

Читайте також:
Кількість жертв теракту в Стамбулі зросла. Влада Туреччини описала схему смертників

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна