Польські прикордонники не пустили “бандерівців” з українського гурту Ot Vinta!

 

Українська громада Польщі протестує проти того, що польські прикордонники не пустили до Польщі український гурт “Ot Vinta”.
Про це йдеться у заяві голови Об’єднання українців Польщі Петра Тими, яку він оприлюднив у “Фейсбуці”.

“У пояснювальній записці [Прикордонної служби РП] зазначено, що група становить “загрозу для державного ладу і громадського порядку”, – написав Тима.

Голова ОУП зазначив, що в неділю, 3 липня, “Ot Vinta” мали дати концерт у Варшаві в рамках фестивалю Plac Defilad.

Рокабільний гурт із Рівного, фронтменом якого є громадський активіст, художник та волонтер, Юрій Журавель, досить відомий у Польщі, адже перед цим він вже понад 20 разів виступав з концертами в Республіці Польща, у 2012 році брав участь у міжнародному фестивалі в Польщі.

Перед цим “Ot Vinta” заборонили виступати на фестивалі, організованому Обʼєднанням українців Польщі, “Ніч на Івана Купала” 2 липня в Перемишлі.
Цей концерт гурту було скасовано через наполягання організації фанатів футбольного клубу “Полонія”, яка звинуватила музикантів у “просуванні бандерівської ідеології”.

Українці Польщі вважають, що рішення польської влади щодо недопуску музикантів до РП є “черговим актом антиукраїнської істерії”, яка останнім часом нагнітається у польському суспільстві.

“Обʼєднання українців у Польщі з тривогою спостерігає за агресивними діями, спрямованими проти українців у Польщі”, – йдеться у заяві.

Петро Тима нагадує, що минулого року відбулася хвиля руйнування “невідомими” українських памʼяток у Польщі, в тому числі на військовому цвинтарі в Пікуличах, який перебуває від опікою Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва.
А 26 червня ц.р. стався напад польських радикалів на учасників української релігійної ходи в Перемишлі на честь Січових стрільців.

Читайте також:
У Польщі “якісно” сплюндрували могили вояків УПА. Є реакція УІНП

“Комусь дуже хочеться, щоб у польсько-українських відносинах не було спокою. І щоб між Республікою Польща та Україною підтримувався стан перманентного напруження, щоб завадити розвитку добросусідських відносин”, – наголошує голова Обʼєднання українців Польщі.

Петро Тима висловлює припущення, що провокування чергової хвилі ненависті до українців у Польщі має за мету удар по тісній співпраці НАТО з Україною напередодні саміту Альянсу, який має відбутися у Варшаві 8-9 липня.

Українці Польщі закликають польську владу не провокувати подальшого зростання напруженості.

Читайте також:
Польща призупиняє малий прикордонний рух з Україною до 2 серпня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна